Strømkrisa

- Går i Putins felle

Venstre-lederen varsler at hun vil gå rett i strupen på venstresidas strømpolitikk under kveldens partilederdebatt. - Trond Giske går også i fella til Putin, sier Guri Melby.

ANGRIPES: Venstre-leder Guri Melby mener Trond Giske har gått i Vladimir Putins gassfelle. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ANGRIPES: Venstre-leder Guri Melby mener Trond Giske har gått i Vladimir Putins gassfelle. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): Bare timer før den første partilederdebatten siden valgkampen, forbereder Venstre-leder Guri Melby et knallhardt angrep mot venstresida.

- Hvis vi skulle gjort sånn som Bjørnar Moxnes i praksis tar til orde for, at vi isolerer Norge som et eget strømmarked, og kutter forbindelser til utlandet, så mener jeg at vi går rett i Vladimir Putins gassfelle.

Det er varslet at hele den direktesendte NRK-debatten torsdag kveld vil handle om strøm. Melby vil bruke bataljen til å ta et oppgjør med venstresidas strømpolitikk.

Du kan følge debatten på Dagbladet TV - følg vår sending fra kl. 21.15. Etterpå triller Dagbladets kommentatorer terning over partiledernes innsats.

Sterke krefter

Venstre-lederen er klar med skytset før den verbale gladiatorkampen. Hun mener løsningene flere av partiene på venstresida legger fram for å løse strømkrisa, er farlige.

- Rødt har jo vært den fremste fanebæreren, men det er veldig mange på venstresida som tar til orde for en nasjonalistisk kraftpolitikk. Det er mange i SV, og ikke minst i Senterpartiet. Nå ser vi det også sterke krefter i Arbeiderpartiet som gjør det, kanskje tydeligst er Trond Giske.

Som følge av de skyhøye strømprisene har opposisjonen fremmet en rekke forslag. Denne sommeren er det satt en rekke prisrekorder i Sør-Norge.

I en kronikk i Klassekampen har tidligere Ap-nestleder Trond Giske tatt til orde for å kontrollere norsk strømeksport til utlandet. Til avisa sier han at det var en stor tabbe å bygge nye utenlandskabler.

- Går Trond Giske også i Putins felle?

- Ja, Trond Giske går også i Putins felle. Akkurat som Bjørnar Moxnes.

Både Rødt og Frp krever en makspris, men vil også strupe eksporten.

Det er denne politikken som bekymrer Melby.

- Får det som han vil

- Putin har både før og etter invasjonen av Ukraina brukt gass og energi som et våpen. Han bruker det som et våpen for å skape sosial uro og for å ødelegge den interne solidariteten i Europa, sier Melby.

- Med flere politikere som Bjørnar Moxnes og andre på venstresida så risikerer vi at Putin får det akkurat som han vil, legger Venstre-lederen til.

Hun mener det kan få alvorlige konsekvenser hvis europeiske land slutter å utveksle kraft med hverandre. Hun mener det vil skape store problemer for land som kortvarig mangler strøm.

- Hvis vi melder oss ut av det europeiske kraftmarkedet er det kjempefarlig for vår egen forsyningssikkerhet og det er kjempefarlig for sikkerheten i hele Europa. Jeg tror det kan føre til masse sosial uro.

Melby mener det ikke er eksport mellom de omstridte utenlandskablene som er problemet.

- Man legger skylden på utenlandskablene for veldig mye av situasjonen som vi står i nå. Det er helt faktisk feil. Hovedgrunnen til de høye strømprisene i Europa nå er at Putin har strupte tilgangen på gass, sier Melby.

- Veldig bekymret

Venstre-lederen frykter nå at Ap-leder Jonas Gahr Støre vil bli tvunget til å begrense krafteksporten av sine egne.

- Frem til nå har Jonas Gahr Støre vært veldig riktig plassert i debatten. Det som er skummelt er at vi får veldig blandete signaler fra regjeringen som helhet. Det gjør meg veldig bekymret. Spørsmålet er hvor lenge Jonas Gahr Støre greier å stå imot dette presset fra en etter hvert ganske så stor venstreside, og kanskje et større opprør internt anført av Trond Giske.

Melby har bitt seg merke i en uttalelse Støre ga etter møtet med de nordiske og tyske statsministerne denne uka. Da sa han at hvert land har ansvaret for sin egen forsyningssikkerhet. Melby sier hun tolker ham i beste mening.

- Det jeg håper han legger i det er at utenlandskabler er en del av det å sikre vår forsyningssikkerhet. Men det er jo en setning som kan tolkes på ulike vis.

Venstre i fella

Dagbladet har torsdag kveld forsøkt å få en kommentar fra Trond Giske, men har ikke fått svar.

Rødts energipolitiske talsperson Sofie Marhaug svarer på vegne av Bjørnar Moxnes. Hun mener Melby tar feil.

- Det å gå mot styring av eksporten og makspris på strøm er å la Putins politikk med å strupe gassførselen slå rett inn i Norge og øke forskjellene gjennom skyhøye strømpriser. Det er å gå rett i Putins felle, sier Marhaug til Dagbladet.

- Det er naivt av Venstre å tro at dagens kraftliberalisme er et effektivt våpen mot Putin.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer