Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Går i strupen på Strasbourg

Norske myndighetene legger seg på ingen måte flate etter å ha blitt dømt i fem barnevernssaker i Strasbourg.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag setter Høyesterett storkammer med 11 dommere for å stake ut en ny kurs i barnevernssaker, etter at Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) på kort tid har dømt Norge for brudd på menneskerettighetene i fem barnevernssaker.

Det er knyttet stor spenning til hvordan Regjeringsadvokaten nå svarer Strasbourg, i lys av krenkelsene Norge er dømt for i EMD.

16. januar hadde Norge tilsvarsfrist etter at EMD i fjor sommer tok 16 nye, norske barnevernssaker til behandling.

Dagbladet er gjort kjent med hvordan statens argumenterer overfor Strasbourg i flere av disse sakene.

I sine ferske tilsvar til Menneskerettsdomstolen tar Regjeringsadvokaten det reneste oppgjør med barnevernsdommene domstolen har avsagt mot Norge til nå.

«Nedgraderer»

Norge mener Menneskerettsdomstolen, gjennom sine avgjørelser, «nedgraderer barnets beste» og «fremmer rettighetene til forsømmende foreldre».

Videre gjør Norge det klart overfor Strasbourg at dette er «en utvikling som Den europeiske menneskerettighetsdomstol ikke bør være assosiert med».

I den særlig viktige storkammeravgjørelsen i Trudes betente tvangsadopsjonssak, men også i tre påfølgende dommer i fjor høst, har EMD gjort det klart at norsk samværspraksis etter omsorgsovertakelse, er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer