Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sanders vil ha egen Bezos-lov:

Går i strupen på verdens rikeste mann

Flere av USAs mest lønnsomme selskaper betaler sine ansatte så lite at de ikke har råd til grunnleggende levekostnader.

VERDENS RIKESTE MANN: Bernie Sanders tordner mot Amazon-sjef Jeff Bezos for å betale sine ansatte så lite at det går ut over amerikanske skattebetalere.
VERDENS RIKESTE MANN: Bernie Sanders tordner mot Amazon-sjef Jeff Bezos for å betale sine ansatte så lite at det går ut over amerikanske skattebetalere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag la senator Bernie Sanders fram et lovforslag som tar sikte på å skattlegge selskaper som Walmart og Amazon for hver eneste dollar deres ansatte mottar i velferdsytelser fra staten.

Mange av de ansatte får så dårlig betalt at de er helt avhengige av matkuponger og gratis helsetjenester for å overleve, på grunn av de oppsiktsvekkende lave minstelønningene.

Hans hovedargument for lovforslaget: Hvis arbeidsgivere hadde betalt en lønn folk kan leve av, ville det spart skattebetalerne for 150 milliarder dollar - hvert år.

- Fellesskapet skal ikke subsidiere de rikeste

Utfordringen knyttet til mektige selskaper som etterlater de ansatte med så lav inntekt at de kvalifiserer til velferdsstøtte fra staten, har vært en kampsak for den liberale siden de seinere åra, ifølge Huffington Post. I 2013 la demokratene fram en rapport der de hadde kartlagt hvor mange Walmart-ansatte som også tok imot helsetjenester, som i prinsippet bare er tilgjengelig for dem med lavest inntekt.

USA-ekspert og postdoktor ved Institutt for informasjon- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, mener lovforslaget er symptomatisk for venstredreiningen vi har sett i de siste åra, og at det må sees i kontekst av arven etter Obamacare, som har økt støtten til offentlige velferdsordninger for en del amerikanere.

- Det er her energien i partiet er nå, drevet fram av blant andre Bernie Sanders.

Når Sanders nå adresserer utfordringen med det som har fått navnet Stop BESOZ Act (Stop Bad Employers By Zeroing Out Subsidies), er det fra en annen inngang. Han gir arbeidsgiverne et valg: Betal dine ansatte bedre, eller betal myndighetene for det dine ansatte mottar i offentlige ytelser.

- Skattebetalerne skal ikke subsidiere de rikeste menneskene i landet, som betaler sine ansatte altfor lite for jobben de gjør, uttalte han på en pressekonferanse onsdag, der lovforslaget ble kunngjort.

- På tross av lav arbeidsledighet, ender vi opp med mange millioner amerikanere som ikke tjener nok til å ta vare på familiene sine.

Amazon tilbakeviser kritikken

Amazon på sin side kalte Sanders' beskyldninger for «unøyaktige og villedende» i et blogginnlegg forrige uke.

Selskapet påpeker at hans oversikt over hvem som mottar matkuponger inkluderer arbeidstakere som bare jobbet i Amazon en kort stund, eller som selv har valgt å jobbe deltid. Medianlønnen for en fulltidsansatt i USA er på 34 123 dollar, eller om lag 288 000 kroner. I tillegg skal de ansatte ha tilgang på rekke velferdsgoder som forsikringer og betalt ferie. Sanders' statistikk inkluderer deltidsansatte og ansatte globalt.

- Vi mistenker at halvparten av dem som jobber i Amazon tjener mindre enn 28 000 dollar i året (i overkant av 236 000 kroner), svarte Sanders Huffington Post, på spørsmål om Amazons tilsvar.

- I Walmarts tilfelle vet vi også at mange av de ansatte blir satt til å jobbe 29 timer i uka - akkurat ikke nok til å kvalifisere til de godene de har rett på hvis de jobber 30 timer i uka.

Sanders har også gått ut mot Burger King, McDonald's og American Airlines for samme lønnspraksis.

Lite sannsynlig

Mye kan imidlertid tyde på at Sanders' lovforslag ikke blir en realitet. Representantenes hus og Senatet har allerede stemt for en videreføring av programmet som hjelper nesten 40 millioner amerikanere som ikke har råd til mat på egen hånd, og forhandler i disse dager om en endelig versjon.

Stop BEZOS Act peker på at matkupong-ordningen subsidierer de mektige selskapene, men grunnleggende økonomisk teori skulle tilsi at det motsatte er tilfelle: Å hjelpe vanskeligstilte med å overleve uten normal inntekt reduserer sannsynligheten for at de tar jobber med dårlige arbeidsvilkår, og dermed sette press på økt minstelønn.

- Forslaget er i praksis symbolpolitikk. Det er helt klart en sak Sanders brenner genuint for, men som også er «rødt kjøtt» for grasrota i partiet, som er de som kommer til å stemme ved primærvalget i 2020. Kandidatene overgår hverandre i sitt frieri til partiets venstreside nå. Grasrota vil ikke ha moderasjon - de har den nordiske velferdsstaten som ideal, forteller Mjelde.

- Sanders' agenda er og blir likevel for ytterliggående for å vinne et presidentvalg, men de sosialistiske verdiene er trendy i urbane områder på de to kystene, som da også er kjerneområdene for Demokratene.

Hele Norges coronakart