Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp):

- Går ikke løs på hverandre i Norge

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har lite til overs for scenene Oslo ble vitne til i dag da demonstranter og motdemonstranter barket sammen i gatene.

DEMONSTRASJONER: Det ble slåsskamp i Oslo sentrum da demonstranter barket sammen. Justisminister Jøran Kallmyr mener det er et brudd på tillitsforholdet. Video/reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

- Det er viktig for oss å ha ytringsfrihet, sånn at man får lov til å demonstrere for sitt syn. Men nå er vi i Norge og da begrenser vi oss til den ytringsfriheten, og vi går ikke løs på hverandre i gatene . Det er et brudd på tillitsforholdet vi har, og vi må sørge for at ikke sånt skjer igjen.

Det sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til Dagbladet lørdag kveld, samme dag som hovedstaden ble vitne til voldelige sammenstøt mellom demonstranter i Oslo.

Kallmyr møter Dagbladet utenfor politihuset på Grønland i Oslo, hvor han lørdag kveld skal tilbringe noen timer hos operasjonssentralen - selve nervesystemet i Oslo politidistrikt.

BUTIKK: Demonstranter begynte å slåss inne på en butikk på Egertorget i Oslo, og politiet brukte tåregass som et resultat. Flere er først vekk i håndjern. Vis mer

- Alvorlig

Han er ennå ikke fått noen orientering om hendelsen av politiet når Dagbladet møter ham.

- Det er så klart veldig alvorlig, sier justisministeren på spørsmål om hva han tenker om scenene som utspilte seg i Oslos gater i dag.

Han legger til:

- Jeg oppfordrer de som var delaktige i dag, til å holde tilbake, og ikke gjøre sånne type skadeverk eller gå løs på hverandre.

De to demonstrasjonene som begge fant sted utenfor Tyrkias ambassade på Briskeby i dag, var begge meldt inn til politiet på forhånd.

I motsetning til tidligere trenger man ikke lenger tillatelse, men kan bare melde inn demonstrasjonen på forhånd. Oslo politidistrikt så heller ingen grunn til å nekte en av demonstrasjonene å finne sted.

To demonstrasjoner

Den første demonstrasjonen var en markering til støtte til Tyrkia, og skulle ha vært ferdig da den andre demonstrasjonen begynte i 15-tida.

Sistnevnte demonstrasjon markerte sin motstand til Tyrkias invasjon av nordlige Syria, og kurdiske områder. Det var Kurdisk demokratisk samfunnssenter som arrangerte den andre demonstrasjonen.

- Demonstrasjonene fant sted rett etter hverandre. Var det lurt å tillate det?

- Det er alltid slik at hvis man ønsker å fronte ett syn, så ønsker motparten å fronte det andre. Og vi har en tradisjoner i Norge for å tillate demonstrasjoner. Det skal veldig mye til før vi sier nei til det. Det er klart at man må gjøre sånne vurderinger neste gang, slik at partene kanskje får mer tid og rom, men dette er politifaglige vurderinger jeg stoler på at Oslo-politiet har full kontroll på, svarer justisministeren.

MASSESLAGSMÅL: Under demonstrasjonen mot og for Tyrkia i dag, barket tilhørere av Erdogan og kurdere sammen. Vis mer

Håper på rolig kveld

Kallmyr besøker Oslo-politiets operasjonssentral på et tidspunkt i uka hvor de generelt har mye å gjøre - en lørdagskveld. Grunnen til besøket var ifølge Kallmyr å se hvordan politiets operasjonssentraler fungerer i praksis.

- Her får man best overblikk over hvordan man organiserer seg, og patruljene for å sørge for at de kommer fram innen responstida. Det er viktig for meg å skjønne hvordan politiet jobber, og hvilke utfordringer de står overfor, sier Kallmyr.

Han besøker Oslo-politiet helga etter den såkalte voldshelga i Oslo, hvor elleve tilsynelatende uprovoserte voldshendelser fant sted.

SLOSS: Demonstranter barket sammen utenfor den tyrkiske ambassaden i dag. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Hvordan skal man unngå at sånne helger ikke gjentar seg?

- Jeg håper jo at ting er mye roligere i kveld, og at man har tatt verstingene. Det er som regel noen få enkeltverstinger som gjør veldig mye skade, og som drar med seg andre. Tar man ut verstingene, får vi en roligere by.

- Ingen unnskyldning

Etter forrige voldshelg ble Kallmyr selv en pårørende. Kallmyrs onkel, en mann i 40-åra, ble overfalt på Romsås T-banestasjon av flere gjerningspersoner.

Tidligere i uka ble en 16-åring pågrepet for ugjerningen, men politiet etterforsker fremdeles saken for identifisere de andre gjerningspersonene.

- Hvordan skal man håndtere en 16-åring som har begått tilsynelatende uprovosert vold?

- På generelt grunnlag kan jeg si at det er en stor utfordring. En 16-åring kan være like voldelige, kanskje mer voldelig, enn voksne. Det er viktig at vi har ordninger sånn at de blir tatt bort fra dette miljøet, at de må begynne på skolen igjen og få skikk på livet sitt.

Kallmyr mener det er mange grunner som kan spille inn til at ungdommer begår slike handlinger, men mener det ikke finnes noen unnskyldninger.

- At de har det kjedelig, ønsker seg opphøyd status eller at de er fattige er ingen unnskyldning. Som samfunn må vi ta dem ut av det miljøet, sier Kallmyr.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media