LETER ETTER SVAR: Jarle Andhøy vil gjerne finne ut hva som førte til at «Berserk» forliste og han mistet tre gode venner. 
  Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.
LETER ETTER SVAR: Jarle Andhøy vil gjerne finne ut hva som førte til at «Berserk» forliste og han mistet tre gode venner. Foto: Bjørn Langsem/ Dagbladet.Vis mer

- Går ikke rundt og tror at de ble jaget i døden

Men Jarle Andhøy savner gode svar fra newzealandske myndigheter på hva som skjedde før «Berserk» forsvant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet møtte i går de to tidligere besetningsmedlemmene på «Berserk», Rune «Supern» Olsgaard og Christian Foss, på Rubber Pub i Oslo.

Olsgaard snakket med Jarle Andhøy på satelittelefon seinest i går.

- Han var ved godt mot, og det er god stemning om bord. De er på vei nedover. Hvis de velger å gjøre det, kan de komme til å krysse 60 grader sør tidlig i neste uke, sier Rune Olsgaard som er talsmann for Andhøys nye ekspedisjon.

Utstyrsdepoter Andhøys mål for ekspedisjonen med båten «Nilaya» er å ta seg inn i det beryktede McMurdosundet, for å få svar på hva som skjedde da seilbåten «Berserk» forsvant i Sørishavet 22. februar i fjor, med tre av mannskapet om bord.

Om de velger å bryte loven og krysse 60 grader sør, avhenger av hvilke svar myndighetene i New Zealand har å by på.

På avtalte ankringsplasser losset «Berserk»-mannskapet en del utstyr på land. Utstyret ble lagt i depoter i størrelse rundt 500 ganger 500 meter. Det bør derfor være mulig å finne utstyret, fortøyningstau, isanker og kjettinger, med mindre dette er fjernet.
 
Andhøy mener mannskapet aldri ville ha lastet utstyret om bord på båten igjen, med mindre mannskapet ble pålagt dette. Er ikke utstyret der, kan det også hende at det er fjernet av myndighetene.

Savner svar Andhøy har spurt newzealandske myndigheter om dette, men har ikke fått svar.

- Hvis de sier at de har fjernet utstyret, har ikke Jarle noen grunn til å fortsette sørover. Da vil han ikke ha noen spor å gå etter, sier Olsgaard.

Hvis mannskapet har tatt med seg utstyret, er frykten at de ble jaget derfra i forkant av det varslede uværet.

- Vi går ikke rundt og tror at de ble jaget i døden, men vi vil ha svarene. Jarle har vært på hele tida, men har ikke fått tilfredsstillende svar. Det var derfor han følte at han måtte dra, sier Rune Olsgaard.
 
Fnyser av kritikken Olsgaard fnyser av ekspertenene som har kritisert Andhøy fra å dra for seint på året, i den tro at forholdene blir for lumske.

- Dette er bare tull. Jeg sjekker isforholdene på satelitt. Isen begynte å åpne seg først på mandag. Inntil søndag var det ikke mulig å ta seg fram, sier «Supern».

De tidligere «Berserk»-seilerne er ikke i tvil om at Andhøy og resten av besetningen velger å snu hvis det begynner å bli farlig. Hadde det ikke vært for skadene de pådro seg under forrige ekspedisjon, ville de ha vært med selv.

De beskriver den russiske kapteinen om bord som en erfaren isseiler, og påpeker at Andhøy selv er vant med forholdene.

- Jarle seilte tre måneder i sørishavet da han var nitten år gammel i en 26 fots glassfiberbåt. Det er selvfølgelig en risiko å være der, men vi stoler såpass på dem at vi ikke kan tenke oss at noe går galt, sier Christian Foss.

GODE BUSSER: Talsmann for Jarle Andhøys nye ekspedisjon er Rune «Supern» Olsgaard (t.v). Han er tidligere mannskap på «Berserk», i likhet med Christian Foss (t.h).
Foto: Heiko Junge / Scanpix
GODE BUSSER: Talsmann for Jarle Andhøys nye ekspedisjon er Rune «Supern» Olsgaard (t.v). Han er tidligere mannskap på «Berserk», i likhet med Christian Foss (t.h). Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer