Nye coronatiltak

- Går imot sine egne eksperter

Regjeringen valgte å ikke følge FHIs råd om å bremse epidemien, og vil heller «slå den ned». Eksperter mener det ikke er mulig med dagens tiltak.

FORTSETTER: Regjeringen besluttet tirsdag at de inngripende tiltakene skal fortsette til over påsken. Video: Regjeringen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

Regjeringen erklærte tirsdag at de vil «slå ned» og undertrykke coronaviruset i covid-19-epidemien i Norge.

Ingen av ekspertene Dagbladet har snakket med onsdag tror at gjeldende tiltak er nok for å få det til det.

KRITISK: Professor Johan Giesecke, tidligere statsepidemiolog i Sverige og WHO-rådgiver, mener den norske regjeringen burde lytte til FHI. Foto: Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
KRITISK: Professor Johan Giesecke, tidligere statsepidemiolog i Sverige og WHO-rådgiver, mener den norske regjeringen burde lytte til FHI. Foto: Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Vis mer

Strategien kommer på tross av at FHI anbefalte å holde seg til en bremse-strategi i én til tre uker til for å se effekten og deretter velge endelig strategi.

- Burde lytte

Statsminister Erna Solberg og Bent Høie fulgte heller Helsedirektoratets anbefaling, som er å undertrykke viruset. I praksis betyr det at regjeringen ønsker å få virusets reproduksjonstall under 1. Tallet, også kalt smittetallet, representerer hvor mange en coronapasient smitter i snitt.

FHI tror brems-strategien gir et smittetall på rundt 1,3, og er usikre på om det i det hele tatt er mulig å gjennomføre en undertrykkings-strategi og få tallet under 1.

SMITTETALL: FHI presenterte tirsdag 24. mars sin nyeste tabell for smittespredning. Tabellen har tre vurderinger av hvor mange mennesker hver coronasmittede nordmann i gjennomsnitt smitter: 2,4 eller 1,3 eller 0,9. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er det regjeringen nå tar sikte på, men ingen av ekspertene Dagbladet har snakket med tror tiltakene i dag er nok for å få smittetallet under én.

- Regjeringen i Norge går imot sine egne eksperter. De tiltakene som finnes nå er ikke nok til å undertrykke viruset. Jeg tror de burde lytte mer til FHI, sier tidligere statsepidemiolog i Sverige og rådgiver for WHO, Johan Giesecke til Dagbladet.

- Må skjerpes

Heller ikke smittevernekspert og professor Jörn Klein eller professor emeritus Gunnar Kvåle mener tiltakene fra 12. mars, som ble videreført denne uka, er nok til å undertrykke epidemien.

- Hvis vi virkelig ønsker undertrykkelse, må tiltakene skjerpes. I øyeblikket kjører vi fortsatt full mitigasjon (brems), sier Klein, som er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, til Dagbladet.

CORONAPANDEMIEN: Hele menneskeheten er truet av coronapandemien, sier FNs generalsekretær António Guterres. Video: FN Vis mer

- Jeg hadde helst sett at de samtidig sa tydelig fra at de ville gå for noe sterkere tiltak for å oppnå dette. I praksis er dette fortsatt en bremse-strategi. Jeg håper det skal nytte, og det håper alle, sier professor emeritus Gunnar Kvåle ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

STRATEGIER: FHI anbefaler inntil videre en «brems»-strategi. Helsedirektoratet ber om å «undertrykke». Slipp-strategien anses som uaktuell.
STRATEGIER: FHI anbefaler inntil videre en «brems»-strategi. Helsedirektoratet ber om å «undertrykke». Slipp-strategien anses som uaktuell. Vis mer

Regjeringen bestemmer

Camilla Stoltenberg avviste overfor Dagbladet tirsdag at det er konflikt mellom Helsedirektoratet og FHI om strategi. FHI har onsdag ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken. I FHIs risikorapport står det følgende.

«Alle strategier er eksperimenter. Beslutninger med potensielt store ringvirkninger må tas under usikkerhet, uansett hvem som tar dem.»

Samtidig har FHI vært opptatt av at de gir råd som regjeringen bruker som grunnlag for sine avgjørelser, men at det er regjeringen som til syvende og sist bestemmer.

Det understreket også helseminister Bent Høie under NRKs «Debatten» tirsdag, der han fortalte at det er han som tok valget om Norges strategi.

CORONASTRAFF: Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag 25. mars opplyser Danmarks justisminister, Nick Hækkerup, at de begynner å se tegn på at kriminelle utnytter situasjonen Danmark befinner seg i. Video: Ritzau via NTB Scanpix Vis mer

- Nærmere politikken

Professor i biologi ved UiO, Kristian Gundersen, berømmer FHI for at de åpent drøfter utfordringer ved de forskjellige situasjonene og at de kommer med egne råd, uavhengig av politikerne.

- Selv om det er stor usikkerhet, skal man ikke gi opp å bruke kunnskap, men bruke det beste man har.

- Hvorfor kan det være forskjellige anbefalinger fra FHI og direktoratet?

- Inntrykket er at forskjellen består i graden av politikk. FHI er de mest faglige og Helsedirektoratet står et sted imellom fag og politikk, sier Gundersen til Dagbladet.

- Det er helt essensielt at fagfolkene sier det de mener fra et smittefaglig perspektiv og ikke fra politiske vurderinger. Politikerne gjør som de vil, men det er viktig at ikke fagfolkene blir en del av politikken, sier han.

JOGGERASERI: Mandag 23. mars møtte Bent Høie pressen for den daglige pressebriefen om corona-situasjonen i Norge. Helseministeren svarer på raseriet mot joggerne. Video: Celina Morken / Dagbladet Vis mer

- Mener du FHI ble overkjørt?

- Jeg synes Stoltenberg var litt vaklende i «Debatten», og at de har vært tydeligere i risikorapporten og det hun seinere har sagt. Jeg sier: «stand your ground». Hold på vurderingene, men være fleksible med oppdateringer ut fra hva vi vet og andre lands eksperter, sier Gundersen.

Slakter rapport

I sin anbefaling om å undertrykke viruset viste Helsedirektoratet flere steder til en rapport fra Imperial College i London. Ifølge rapporten kan bremse-strategien sende åtte ganger flere pasienter i det britiske helsevesenet enn det er kapasitet til. Basert på tall fra Kina og Italia mener forskerne att det er langt flere av de smittede som vil trenge sykehusbehandling enn det man har lagt til grunn og at dette vil overbelaste helsevesenet.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg bekrefter i et intervju med NRK onsdag kveld at denne rapporten fikk stor betydning for at norske myndigheter tirsdag endret strategi - på tross av FHIs anbefalinger.

WHO-rådgiver og smittevernekspert Johan Giesecke er ikke overbevist av rapporten fra Imperial College og professor Neil Ferguson.

- Den gjør merkelige antakelser. Jeg tror ikke på den. Jeg har lest den nøye, og det finnes masse innvendinger mot den. Den er heller ikke fagfellevurdert, sier Giescke.

- Kan ikke vente

Hele verden ser nå til land som Kina, Sør-Korea og Singapore. Landene som først var gjennom coronaviruset har i stor grad klart å slå tilbake viruset med nærmest drakoniske tiltak. Ingen er sikre på om viruset blomstrer opp igjen når tiltak etter hvert lempes på.

Med enda sterkere tiltak enn stengte skoler, frisører og karantene etter utenlandsreiser, begynner vi å snakke om at alt unntatt apotek og matbutikker stenges, å forby alle arrangementer med over ti deltakere, samt å drive enda mer aktiv smittesporing.

- Vi kan ikke ta sjansen på å vente. Hvis dette nå ikke funker, må vi innføre strengere tiltak. Vi har ennå mulighet til å være tidlig nok. Den må vi ikke miste, sier professor Gunnar Kvåle.

Han og de profilerte legekollegene Mads Gilbert, Dag Jacobsen og Hans Flaaten ba om nettopp strengere tiltak i en kronikk i Bergens Tidende tirsdag.

Han mener Norge kan nå et tall på mellom 10-15 smittede per døgn. Sør-Korea, med ti ganger flere innbyggere enn Norge, har sett en kraftig nedgang i antall smittede. Bare én av de siste ti dagene har de hatt mer enn 200 flere smittede. Norge hadde 350 nye smittede fra tirsdag til onsdag denne uka.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer