Coronaviruset:

Går imot Tegnell: - Gi alle en vaksinedose

Professor Agnes Wold mener det holder å bare gi en vaksinedose til dem som allerede har hatt coronaviruset.

VAKSINERING: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener det kan skape usikkerhet om folk bare får en vaksinedose. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB
VAKSINERING: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener det kan skape usikkerhet om folk bare får en vaksinedose. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsinkede leveranser har påvirket vaksineleveransen i hele Europa.

Forrige fredag bestemte Spania seg for å bare gi en vaksinedose til de under 55 år som allerede har fått påvist covid-19.

Årsaken er at den første vaksinedosen anses å gi tilstrekkelig beskyttelse, ifølge Expressen.

Avisa skriver at Frankrike har fattet et liknende beslutning, og at italienske politikere debatterer om de skal følge etter.

- Fungerer veldig bra

- Det fungerer veldig bra å bare gi en vaksinedose til de som allerede har hatt covid-19. Hvis du allerede har hatt en naturlig infeksjon er immunforsvaret allerede forberedt, og vil gi god respons på en sprøyte. Alle som allerede har hatt en infeksjon og tar to injeksjoner, får unødvendig mye bivirkninger, fordi immunresponsen er så veldig aktivert, sier Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi ved Universitetet i Göteborg til avisa.

Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, om corona-situasjonen i Sverige. Vis mer

Wold går imot Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, og mener Sverige må innføre en strategi som gir en vaksinedose til hele befolkningen.

- Ja, slikt det er nå bør du kanskje gi en vaksinedose til alle for å få det i gang. I hvert fall for dem som er over 70. Hvis det nå er slik at infeksjonen øker på grunn av den britiske mutasjonen så er det et løp mot tida. Men jeg antar at man sitter og regner med dette. Alt kommer an på hvor mange vaksinedoser man får den neste måneden, sier hun til den svenske avisa.

- Dukker opp mange spørsmål

I Sverige står man fast ved beslutningen om å gi alle to vaksinedoser.

Avisa har bedt Folkhälsomyndigheten om svar på Wolds utsagn, men ble henvist til forriges ukes pressetreff.

- Du kan ikke ta mange beslutninger på et individnivå, og det dukker raskt opp mange spørsmål om hvor sikker du kan være på at du har hatt sykdommen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell den gang.

Helseminister Bent Høie holder pressekonferanse om vaksinestrategien i Norge tirsdag klokka 14.

Pressekonferansen følger du på Dagbladet TV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer