Går inn for amerikanske jagerfly

Regjeringen går inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35-jagerfly, heter det i en pressemelding fra Statsministerens kontor.

VALGT: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter /  JSF-F-35 ble vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX
VALGT: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 ble vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjonI en pressemelding skriver Statsministerens kontor at regjeringen mener JSF er den eneste av de to kampflykandidatene som tilfredsstiller de krav til operativ evne som regjeringen har satt til Norges fremtidige kampfly.

— JSF oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innenfor alle kampflyets hovedoppgaver — informasjonsinnhenting og overvåking, samt bekjempelse av mål i luften, på bakken og på havoverflaten, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

«JSF er den eneste av de to kampfly-kandidatene som tilfredsstiller de krav til operativ evne som regjeringen har satt til Norges fremtidige kampfly.


Anskaffelseskostnadene for JSF er i tillegg seks milliarder lavere enn for Gripen NG.», står det i pressemeldingen.


Det skal være de faglige vurderingene som entydig førte til at det amerikanske flyet ble valgt.

- Kampfly er helt avgjørende for vår evne til å forsvare landet vårt og derfor er anskaffelsen av nye kampfly et viktig element i regjeringens Langtidsplan for Forsvaret, sier statsminister Jens Stoltenberg.


- Begge kandidatene har blitt vurdert i henhold til fire ulike trusselbilder, tre nasjonale og ett internasjonalt. De tre ulike nasjonale trusselbildene dreier seg blant annet om forsvar av landområder, suverenitetshevdelse i nordområdene og forsvar av befolkningsentra. Det internasjonale scenariet er det som tilsvarer NATOs fredsbevarende operasjoner. Dette er de samme trusselbildene som er lagt til grunn for Langtidsplanen for Forsvaret, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i pressemeldingen.


Forsvarsministeren sier at investeringen vil gi gode muligheter for norsk industri, og at det på et tidlig tidspunkt ble tatt initiativ for å sikre muligheter for norsk industri uansett hvilken kandidat som ble valgt. Norge har vært partner i det amerikanske JSF-programmet siden oppstarten.


Regjeringen legger til grunn at begge fly har vært mulige kandidater ut fra vår sikkerhetspolitiske orientering og behov. Nordisk sikkerhetspolitisk samarbeid utvikles uavhengig av anskaffelsen av nytt norsk kampfly. Norges vilje og evne til å delta aktivt i oppbyggingen av dette samarbeidet ligger fast. Det gjelder også det bilaterale norsk-svenske sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet som videreføres på grunnlag av de to forsvarssjefenes fagmilitære innspill, skriver forsvarsministeren i pressemeldingen.


— Vi har gjennomført en åpen og grundig prosess og tilbyderne har gitt utrykk for at de har oppfattet dette som en reell og rettferdig konkurranse. Jeg vil gi honnør til måten både de amerikanske og svenske myndighetene, og leverandørene Lockheed Martin og SAAB, har opptrådt på i denne krevende prosessen, sier Strøm-Erichsen. 


Regjeringen holder pressekonferanse kl. 17.30.


Dagbladet.no kommer med mer!