Går inn for amerikanske jagerfly

Regjeringen går inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35-jagerfly, heter det i en pressemelding fra Statsministerens kontor.

VALGT: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter /  JSF-F-35 ble vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX
VALGT: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 ble vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding skriver Statsministerens kontor at regjeringen mener JSF er den eneste av de to kampflykandidatene som tilfredsstiller de krav til operativ evne som regjeringen har satt til Norges fremtidige kampfly.

— JSF oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innenfor alle kampflyets hovedoppgaver — informasjonsinnhenting og overvåking, samt bekjempelse av mål i luften, på bakken og på havoverflaten, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

«JSF er den eneste av de to kampfly-kandidatene som tilfredsstiller de krav til operativ evne som regjeringen har satt til Norges fremtidige kampfly.

Anskaffelseskostnadene for JSF er i tillegg seks milliarder lavere enn for Gripen NG.», står det i pressemeldingen.

Det skal være de faglige vurderingene som entydig førte til at det amerikanske flyet ble valgt.

- Kampfly er helt avgjørende for vår evne til å forsvare landet vårt og derfor er anskaffelsen av nye kampfly et viktig element i regjeringens Langtidsplan for Forsvaret, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.