Går inn for gift-race

Direktoratet for Naturforvaltning åpner for omfattende rotenon-behandling av flere av våre sagnomsuste lakseelver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ren arts-fascisme, raser Kurt Oddekalv, leder av Miljøvernforbundet. Han varsler full krig mot den utvidede satsingen på giftbehandling av elver i DNs regi.

- Dette skal vi få deparetementet til å stoppe. Og er ikke det mulig, så må vi stoppe det sjøl, sier Odde kalv.
Driva, Rauma og Vefsna er elver som foreslås giftbehandlet. Rotenon-behandligen inngår i handlingsplanen mot spredning av lakse-dreperen Gyrodactylus Salaris. Alt liv som befinner seg i elva på giftbehandlingstidspunktet, utryddes.

Lakseperler

Driva på Sunndalsøra i Møre og Romsdal er en av landets mest populære laks- og sjøørretelver. Laksebestanden er imidlertid kraftig redusert på grunn av lakseparasittens inntreden. Rauma i Romsdal er ikke mindre kjent for sine lakse- og sjøørret-stammer. Etter fjorårets vellykkede giftbehandling av selveste kongen blant lakseelvene på Vestlandet, Lærdalselva, vil det nå bli foreslått ny giftbehandling av Rauma. Også Vefsna i Nordland vil stå på lista over elvene som ifølge fagekspertene bør giftbehandles. En rotenonbehandling av disse elvene innebærer stopp av alt fiske i minst fem år.

Full krig

- Dette er en økologisk katastrofe og direkte kriminelt. Jeg vil kalle det arts-fascisme, sier Kurt Oddekalv, til Dagbladet.

Han gjør det klart at det ikke vil bli noe problem å stable på beina aksjonister mot rotenonsatsingen for laksens fremme.

Hele 39 norske lakseførende elver og vassdrag har vært smittet av lakseparasitten. Den angriper yngelens gjeller og utrydder til slutt hele bestanden.