Går inn for store skattelettelser

Her er det nye statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag gjør den sittende regjeringen den siste innsatsen og legger fram sitt forslag til statsbudsjett for 2006.

Du kan følge med på finansminister Per Kristian Foss holde finanstalen på Stortingets web-tv 10.00. Samtidig blir det nye budsjettet lagt ut på Statsbudsjett.no, hvor du kan lese hele dokumentet selv.

Foss holder deretter pressekonferanse om det nye statsbudsjettet 11.30, også denne kan du følge direkte på web-tv.

Lover store skattelettelser
Skatt:
Regjeringen lover store skattelettelser i det nye statsbudsjettet. Samlede skatte- og avgiftslettelser i perioden 2002 – 2006 foreslått av Samarbeidsregjeringen blir dermed nærmere 31 milliarder kroner, ifølge Statsbudsjettet.

I tillegg påløper lettelser på om lag 1 milliard kroner i 2007.

Toppskatt foreslås å gjelde fra tjente 400 000 kroner. Vil redusere formueskatten med 1,9 milliarder kroner.

Arveavgift: Vil øke fribeløpet fra 250000 til 500 000 kroner og øke innslagspunktet for høyeste arveagvifssats fra 550 000 til 1,1 millioner kroner.

Sjokoladeavgiften:  Særavgiften på sjokolade og sukkervarer fjernes fra 1. desember 2006.

Kommunene: 2,9 milliarder mer til kommunene.

STATSBUDSJETTET 2006: Du kan følge fremleggelsen direkte på nett. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
STATSBUDSJETTET 2006: Du kan følge fremleggelsen direkte på nett. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Oljepenger: Regjeringen vil bruke 65,9 milliarder av oljepengene. De totale inntektene beregnes å være på 328 milliarder kroner. Man anslår oljepris på 350 kroner fatet.

Matmoms: Den sittende regjeringen vil øke matmomsen til 13 prosent, og dermed 1,2 milliarder kroner.

Den generelle merverdiavgiftssatsen på 25 prosent foreslås videreført. 

Samferdsel: Regjeringen vil bruke 20,4 milliardar kroner til samferdsel, og dette er en økning på 2,5 prosent.

Mer til kirken: Den norske kirke i 2006 er på 1 211,2 millioner kroner. Dette er en økning på 7,4 prosent sammenliknet med saldert budsjett for 2005. For 2006 foreslås en økning på 23 millioner kroner til trosopplæringen i Den norske kirke. Presteskapet får en bevilgningsøkning på 6 millioner kroner.

Minstefradraget: For å stimulere til økt arbeidstilbud, samt sikre brede grupper skattelettelser, foreslås det å øke minstefradraget for lønnsinntekter. Satsen økes fra 31 prosent til 33,5 prosent, og øvre grense økes til 63 700 kroner.

Barnehage: Regjeringen går ikke inn for å innføre maksimalpris på barnehager i 2006. Den nye regjeringen har lovet makspris på 2250 fra 1. januar. Full barnehagedekning innen 2007, og det foreslås å bevilge 1,7 milliarder ekstra.

Barnetrygd: Barnetrygden vil også holdes på det samme. Kontantstøtten foreslås videreført.


Bistand:
Bistand økes med 1,9 milliarder. Afrika, hiv og aids er særlig prioritert.

Direkte fra Stortinget

Det er begrenset hvor mye den nye rødgrønne regjeringen kan flytte penger og endre budsjettet. Den sittende regjeringen har brukt et år på å utarbeide budsjettet, og den nye regjeringen har ikke like lang tid på å legge fram sitt alternativ.

Likevel vil de nok forsøke å komme med endringer i viktige symbolsaker, for å holde det de har lovet i Soria Moria-erklæringen.

Dagbladet.no er tilstede i Stortinget og gir deg løpende oppdateringer fra fremleggelsen av statsbudsjettet og reaksjonene.

<B>SISTE INNSATS: Finansminister Per Kristian Foss fra fjorårets fremleggelse av budsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer