Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Går inn i et avgjørende døgn i Ukraina

Opposisjonslederne venter på å få vite om presidenten gir etter for noen av deres krav.

VOLDSOMME SAMMENSTØT:   Siden onsdag har minst 300 hundre demonstranter blitt skadd og mange arrestert i brutale sammenstøt mellom demonstranter og politimenn i Ukrainas hovedstad Kiev.  Foto. AP Photo/Efrem Lukatsky
VOLDSOMME SAMMENSTØT: Siden onsdag har minst 300 hundre demonstranter blitt skadd og mange arrestert i brutale sammenstøt mellom demonstranter og politimenn i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto. AP Photo/Efrem Lukatsky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til torsdag kom igjen meldinger om sammenstøt i den ukrainske hovedstaden Kiev, men det var uklart hvor omfattende de var.

Kanskje var det stille før stormen. Opposisjonsleder og tidligere bokser Vitalij Klitsjko har varslet at demonstrantene «går til angrep» hvis ikke Janukovitsj gjør innrømmelser torsdag.

Et av de viktigste kravene er at presidenten må oppheve en rekke nye, strenge lover som regulerer demonstrasjoner.

Titusener i gatene Klitsjko får støtte fra tidligere økonomiminister Arsenij Jatsenjuk.

- Jeg vil ikke leve i skam. I morgen vil vi gå framover sammen. Kommer det et skudd i pannen, får det så være, sa Jatsenjuk etter at han, Klitsjko og en tredje opposisjonsleder møtte presidenten onsdag.

Sent på kvelden var det rundt 50.000 mennesker i gatene i hovedstaden, og mange ropte at Janukovitsj må gå av. Noen prøvde å forsterke barrikadene på Uavhengighetsplassen i sentrum med sandsekker fylt med snø. Stadig flere bildekk ble kastet inn i store bål.

- Presidenten ansvarlig I en ny artikkel i avisa Bild skriver Klitsjko at presidenten har ansvaret for at volden i byen har forverret seg kraftig. Opposisjonslederen kommer også med skarp kritikk av de nye lovene.

- Folket vet godt at det bare er presidenten som er ansvarlig, at det var han selv som innførte disse utrolige lovene, skriver opposisjonslederen.

Demonstrasjonene mot Janukovitsj har pågått siden november, da presidenten overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU og i stedet vendte seg mot Russland. Men etter hvert har de utviklet seg til en kamp mot korrupsjon og mot en stat som aktivistene omtaler som «lovløs» - nettopp på grunn av de nye lovene som er innført.

President Janukovitsj avviser beskyldningene fra opposisjonen og insisterer på at han er imot all bruk av vold. Han har også oppfordret folk til ikke å la seg lede av «politiske radikale».

Fredelig revolusjon Ikke siden oransjerevolusjonen for ti år siden har situasjonen vært like anspent i Ukraina, og mange spør seg nå om en ny revolusjon er på gang. Men omveltningen i 2004 var fredelig, og ikke en eneste vindusrute ble knust.

Onsdag forsøkte en av lederne for oransjerevolusjonen, Jurij Lutsjenko, å få opprørspolitiet til å endre side.

- Dere beskytter gjengen som har ranet dette landet. Dere pleide å være landets stolthet, men nå er det mafiaen som står bak dere, sa han.

Samme dag ble fem aktivister rapportert drept, og opposisjonsledere har gjort det klart at det neste døgnet vil bli avgjørende.

(NTB)

Hele Norges coronakart