Raset i Gjerdrum

Går inn i rasområdet

Politiet søker i den røde sonen i rasområdet i Gjerdrum.

Publisert
Sist oppdatert

Klokka 12.00 møter politiet og NVE pressen i Ask for å orientere om siste nytt fra Gjerdrum.

Innsatsleder Roy Alkvist forteller at søket i den røde sonen av rasområdet er i gang.

- Vi er inne med mannskaper fra USAR, vi har politihunder inne, og vi har et støtteapparat i forhold til å få mannskapet ut dersom noe skulle skje.

Det er fremdeles utglidninger i øvre del av rasområdet.

- Det innebærer selvfølgelig en risiko for dem som jobber der, men samtidig gir det også noe avlastning i forhold til trykket på raskanten, sier Alkvist.

Dagbladets bilder viser redningsmannskap i arbeid nedenfor raskanten, like ved et restene av et hus.

Video: Räddningstjänsten Storgöteborg Vis mer

Regionleder Toril Hofshagen i NVE sier det fremdeles er fare for at flere hus kan rase.

- Det er hus som står på kanten av skred. Der vil det være en påregnelig risiko for at de på et tidspunkt kan gå.

Fredag morgen meldte politiet og forsvaret at planen var å ta seg inn i rasområdet ved hjelp av en såkalt Leguan-brulegger - en stor sammenleggbar bru som kan festes til et militært kjøretøy og fraktes dit det er behov for den.

Forholdene anses imidlertid ikke som gode nok til å ta i bruk Forsvarets brulegger da aksjonen iverksettes i 11.30-tida.

- Det har med grunnforholdene å gjøre, sier Alkvist.

Mannskapene går inn via isopor- og styrofoam-plater som er lagt ned. Alkvist forteller at det er bygget en provisorisk vei inn til rasstedet.

Eventuell bruk av bruleggeren vurderes fortløpende.

RASOMRÅDET: Bilder fra NVE viser de enorme ødeleggelsene so har rammet Gjerdrum kommune. Foto: Foto: Jaran Wasrud/NVE
RASOMRÅDET: Bilder fra NVE viser de enorme ødeleggelsene so har rammet Gjerdrum kommune. Foto: Foto: Jaran Wasrud/NVE Vis mer

- Vi holder kontinuerlig oppsikt med rasområdet. Det vil bli vurdert hvorvidt det er trygt å sette inn bruleggeren. Per nå er det vurdert dit hen at vi ikke ønsker å bruke den.

Alkvist sier et betydelig antall er involvert i aksjonen, men kjenner ikke det nøyaktige antallet.

- Per nå er det en til to boliger som vi ønsker å få undersøkt.

I en video publisert på Youtube-kontoen til Göteborgs redningstjeneste opplyser innsatsleder Tomas Norberg at arbeidet vil pågå i hele dag

- Risiko

Tidligere i dag understreket Alkvist at det fremdeles dreier seg om en redningsaksjon, og sier det ikke er gjort funn i løpet av natta.

Han fortalte at politiet planla å gå ned i nedre del av rød sone, for å sjekke ut hus og infrastrukturm og beskrev det som en «relativt stor operasjon».

- Dette er en operasjon med en viss risiko. Vi gjør dette med utgangspunkt i analyser fra NVE, og får bistand fra Forsvaret, i forhold til en såkalt brulegger, sa han under pressetreffet 10.00.

KLAR TIL AKSJON: Forsvarets Leguan-brolegger. Foto: Øystein Sæthre
KLAR TIL AKSJON: Forsvarets Leguan-brolegger. Foto: Øystein Sæthre Vis mer

Bistår

Forsvarets representant i Gjerdrum, major Jacob Helgesen, sa følgende til Dagbladet før pressetreffet 10.00:

- Vi støtter politiet med mobilitetsfremmende tiltak i form av en Leguan-brulegger. Det er ei bru som kan kjøres fram og legges ned på bakken. Hensikten å lage en tryggere vei for det mannskapet som skal ut der, forklarer Helgesen.

Den sammenleggbare brua kan monteres på en militær vogn, og kan dermed fraktes dit det er behov for den.

Monteringen av brua vil trolig gå forholdsvis raskt, litt avhengig av forholdene, forteller Helgesen.

RAS I GJERDRUM: Operasjonsleder Roy Alkvist forteller at politiet planlegger å gå ned i nedre del av rød sone, for å sjekke ut hus og infrastruktur. Vis mer

Vil sjekke hus

Under pressetreffet 10.00 opplyste Alkvist at mannskap fra brann, helse, politi og USAR-mannskap fra Sverige er involvert i operasjonen. Det svenske bistandsmannskapet har spesialkompetanse på sammenraste bygninger og infrastruktur, skriver NTB.

- Vi ønsker å sjekke ut noe av bygningsmassen som vi har mulighet til å gå inn i. Vi ser at det er en mulighet til å komme helt inn på det ene huset i leirmassene, ved hjelp av bruleggeren.

Det var torsdag at redningsmannskapet først tok seg inn i skredområdet, for å gjennomføre søk i to hus med hundepatrulje. Aksjonen førte til at politiet kunne slå fast at ingen med status som savnet har tilknytning til de aktuelle adressene.

- Fortsatt ustabilt

Torsdag kveld ble flere personer evakuert etter funn av store sprekker i terrenget i et område nord for Ask i Gjerdrum, der det onsdag morgen gikk et stort skred.

Regionleder Toril Hofshagen i NVE opplyste 10.00 at det ikke er påvist forverring av situasjonen i dette området. NVE jobber med grunnundersøkelser i de evakuerte områdene, og anser det som forsvarlig å gjennomføre aksjonen skredområdet.

- Samtidig ser vi ved hjelp av dronebilder at det har gått nye avskallinger i skredgropa i området sør for aldershjemmet og barnehage. Det er fortsatt en ustabil situasjon i skredgropa, som må overvåkes nøye.

FRAKTER PLATER: Styrofoam-plater lastes av til bruk i letearbeidet fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB
FRAKTER PLATER: Styrofoam-plater lastes av til bruk i letearbeidet fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

12.00 sier Hofshagen at det fremdeles ikke er rapportert om negativ utvikling i området. Det har imidlertid gått nye avskallinger i den nordøstlige delen av skredgropa.

Ordfører Anders Østensen sa 10.00 LHL-sykehuset på Gardermoen etter hvert vil kunne ta imot sykehjemsbeboere som er blitt evakuert.

- Som kjent hadde vi covid-19-utbrudd da evakueringen fant sted, så de er tatt hånd om på spesielle avdelinger for det, mens de andre etter hvert vil flytte inn på blant annet LHL.

Elever i kommunen vil trolig ha hjemmeskole den nærmeste uka, opplyser han.

Det var 03.59 natt til onsdag at skredet gikk. 10 personer er fremdeles savnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer