Går Kjell på en smell?

Navn: Kjell Bjørndalen Alder: 54 Yrke: Forbundsleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjell Bjørndalen har lagt hele sin tyngde bak vårens tariffavtale, men det spørs om selv det er nok til å unngå en storstreik i år. For det er ikke alltid lønnstilleggenes størrelse som avgjør om det blir ja eller nei i avstemningen ute på arbeidsplassene. Det er like ofte stemningen som omgir selve oppgjøret, og i år ligger moderasjonslinja dårlig an i stormen fra næringslivets fallskjermer, Røkkes ekstraordinære utbytte og Gjedrems rentepolitikk. Renteøkningen alene kan spise opp det generelle lønnstillegget på 75 øre, og økningen kom på det verst tenkelige tidspunkt for lønnsoppgjøret. Selv om den psykologiske effekten trolig er større enn den reint økonomiske.

Så Bjørndalen har kanskje latt kjøkkenhagen hjemme i Skotselv ligge brakk dette året også. Han er glad i frisk luft og i kjøkkenhagen sin, men i 1996 lot han den ligge og sådde blomstereng i stedet. Det året var det forbundsvise oppgjør, og Fellesforbundets medlemmer stemte ned hans anbefalte forslag. Det ble en ukes streik, og forbundslederen fikk annet å tenke på enn kjøkkenhagen. Han ble møtt med mistillit og underskriftskampanjer, men rolig og sindig tok han på seg jobben som streikeleder og rodde det hele i land.

Bjørndalen er langt mer anonym enn forgjengere som Tor Aspengren og Lars Skytøen. Han slår ikke knyttneven i bordet og har innsett at dagens arbeidsfolk ikke lar seg rive med av store ord. Han tar dem heller med på råd, og har en solid posisjon i LO-sekretariatet. Han er ikke bare lederen for det største fagforbundet i privat sektor, han ble også valgt for å gjenopprette tilliten etter de økonomiske skandalene som fulgte med Jern og Metall inn i Fellesforbundet i slutten av 1980-åra.

Han er heller ikke noen typisk jernarbeider. Han var platearbeider i Hokksund, men det var tynne plater til transformatorer, og dem bruker man ikke stor-slegga på. Han ble klubbleder i 1969, forbundssekretær i 1977 og leder i 1991. Det er de som vil ha ham enda høyere opp, men han har ikke meldt seg på i kampen om LO-klubba.

Bjørndalen er skogsarbeidersønn fra Modum og kom aldri lenger enn til Drammen da utferdstrangen meldte seg i ungdommen. Nå er han bosatt fem kilometer fra barndomshjemmet og er en av NSBs mest trofaste pendlere. Når han ikke tar sin 600 cc Yamaha med kona Unni på baksetet. Eller følger Turistforeningens løyper på fjell og vidde. Spørsmålet er om avstemningen i ettermiddag viser at han har vært for langt ute på viddene.