MÅLET: Finlands offisielle mål fra 2010 om å bli et røykfritt land innen 2040 har blitt forandret til 2030. Finland kan bli det første landet som «utrydder» røyking. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MÅLET: Finlands offisielle mål fra 2010 om å bli et røykfritt land innen 2040 har blitt forandret til 2030. Finland kan bli det første landet som «utrydder» røyking. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Skal bli røykfritt

Går lenger enn alle andre: Slik skal Finland utrydde røykerne innen 2030

Finland er det første landet i verden som har satt en lovfestet tidsfrist for når røyking skal ta slutt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Finland har alltid vært strengt når det kommer til røyk, men nå slår regjeringen virkelig hardt ned på røykerne.

Deres offisielle mål fra 2010 om å bli et røykfritt land innen 2040, har blitt forandret til 2030. Finnene er dermed selvsikre på at de skal nå målet sitt, hele ti år før hva som først var antatt.

Tiltak mot røykingFinland kan bli det første landet som «utrydder» røyking, skriver Business Insider Nordic. Det er mange tiltak som har blitt satt i sving for at målet skal nås.

Finlands nye røykelov trådde i kraft august 2016.

Loven gjør det forbudt å røyke i bilen dersom man kjører med barn under 15 år.Bilder av sykdommer som forekommer som følge av røyk skal trykkes på pakkene.Butikkene opplever at avgifter mangedobles til punktet hvor det å selge sigaretter ikke vil gi profitt lenger.Borettslag kan nå søke om røykeforbud for balkonger og bakgårder.Tobakkprodukter med mentol er veldig populært i Finland, men innen 2020 skal alle tobakksprodukter med mentolsmak forsvinne.Også e-sigaretter nevnes i den nye loven, og reglene for e-sigaretter ble likestilt som reglene for vanlig røyk. Altså vil det i soner hvor det er forbudt å røyke, også være forbudt å røye e-sigarett.

Den strenge lovgivningen har også ført med seg et nærmest komisk forbud. Lovgivningen dekker nemlig også imitasjonsprodukter. Dette har bragt forvirring for mange forhandlere som trodde at godteriet «lakrispiper» ikke kunne bli solgt til noen under 18 år.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn