Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går likevel ikke tom for ammunisjon i sommer

Forsvarsledelsen avviser at de overdrev konsekvensene av et forbud mot skandaleammunisjonen.

FÅR LIKEVEL: Forsvaret går likevel ikke tom for ammunisjon i sommer, slik de advarte Arbeidstilsynet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR LIKEVEL: Forsvaret går likevel ikke tom for ammunisjon i sommer, slik de advarte Arbeidstilsynet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I et brev til Arbeidstilsynet 5. mai advarte forsvarssjef Harald Sunde om alvorlige konsekvenser hvis tilsynet forbød den svært omstridte miljøammunisjonen som gjør soldatene syke:

• Forsvaret ville gå tom for brukbar ammunisjon i løpet av sommeren.

• Garden ville ikke lenger kunne oppfylle kravet til væpnet vakt ved slottet og de andre kongelige residenser.

• Grensevakten til Russland ville ikke kunne løse sitt oppdrag som forutsatt.

• Ulike styrkebidrag til Afghanistan og andre utenlandsoppdrag ville ikke oppnå nødvendig nivå.

• Brigade Nord har allerede en svekket nasjonal beredskap. Denne ville ytterligere svekkes hvis skyteforbudet opprettholdes.

• Også eliteavdelingene som Forsvarets spesialkommando ville få redusert trening og stridsevne.

• Redusert trening ville utgjøre en betydelig risiko for soldatene i Afghanistan og deres omgivelser.

Løste seg på rekordfart Forsvarsledelsen skisserte at det ville ta minst tre måneder å finne brukbar ammunisjon, og ytterligere tid for å normalisere en forsyning av denne.

Men bare en snau uke etter at Arbeidstilsynet nedla forbud mot miljøammunisjonen synes krisen å være løst.

- Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har gjort en formidabel jobb siden vi sendte inn konsekvensutredningen til Arbeidstilsynet. Forsvaret kunne ikke sitte stille og vente på et eventuelt vedtak om stans. Konsekvensene ville i så fall kunne bli slik Forsvaret skisserte. Vi har i mellomtiden klart å anskaffe blyholdig ammunisjon ut 2011. Det vil si at Arbeidstilsynets vedtak vil ha mindre operative konsekvenser, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

- Vil det si at forsvarsledelsen overdrev konsekvensene for å presse Arbeidstilsynet i saken?

- Forsvaret mener vi ikke har overdrevet konsekvensutredningen. FLO har gjort en god innsats for å anskaffe nødvendig mengde blyholdig ammunisjon, og ved hjelp av leverandøren har våre ønsker om hurtige leveranser blitt møtt. Derfor har ikke de operative konsekvensene blitt som først antatt, sier Myhre.

Må fremdeles krige med maske Som Dagbladet skrev lørdag, skaper restriksjoner som pustemasker alvorlige konsekvenser for stridsevnen til soldatene. Slik vil det fortsette.

- Vi tar nå i bruk blyholdig ammunisjon med de samme restriksjoner som vi allerede hadde iverksatt for blyfri ammunisjon. Samtidig er det viktig for oss å si at dette kun er en midlertidig løsning i påvente av ny blyfri ammunisjon fra industrien som tilfredsstiller HMS- krav ovenfor soldatene og de tekniske krav vi har til ammunisjonen, sier Myhre.