Går løs på barnehagene

Som motstanderne har fryktet: Forhandlingene om kontantstøtten blir fra første dag en kamp om barnehagenes framtid. Både Høyre og Frp går til dagens møte med krav om at statsstøtten til barnehagene fjernes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fullstendig utelukket, slår en sentral Senterparti-kilde fast overfor Dagbladet.

- Høyre og Fremskrittspartiet, som regjeringen må ha støtte fra for å få gjennomført kontantstøtten, har jo 48 representanter mot regjeringspartienes 42, svarer Høyre-representant Trond Helleland.

Dermed er frontene steile foran samtalene som starter i dag. Og skjebnen til sentrumsregjeringens prestisjesak nummer én er i det blå.

- Kontantstøtten skal gjennomføres, slo Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs fast i Dagbladet i går.

Nervøst

Men at han har snudd trill rundt og starter samtaler med Høyre og Fremskrittspartiet før saken kommer til Stortinget etter at han først avviste det, oppfattes av flere som tegn på nervøsitet.

Den overopphetede økonomien bekymrer flere enn Kåre Willoch. Høyre-leder Jan Petersen er ikke fremmed for utsettelser.

I tillegg vokser kritikken mot saksbehandlingen og uforsvarlig kort høringsfrist.

Kompromisset om kontantsøtten fra Voksenåsen satt langt inne og tåler ikke press.

Både Høyre og Frp truer med å avvise hele kontantstøtten dersom de ikke får gjennomslag for sin modell. De vil at posten for statssubsidier skal fjernes fra statsbudsjettet og i stedet brukes til å finansiere kontantstøtten.

Penger direkte

Medlem i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen Trond Helleland (H) avviser at Høyre går inn for nedbygging av barnehagene.

- Vi sender isteden pengene direkte til foreldrene, som kan kjøpe barnehageplass dersom de ønsker det. Mange vil nok fortsatt velge barnehage, sier Helleland.

Men for sentrumspartiene, i særlig grad Senterpartiet, er det ikke tale om å hogge løs på barnehagene.

- Hvis det er kravet fra Høyre og Fremskrittspartiet, blir det ikke noe av kontantstøtten, er reaksjonen i Sp.

Og Voksenåsen-avtalen er klar:

  • Innføring av kontantstøtte.
  • Økt statlig driftstilskudd til barnehagene.
  • Foreldrebetalingen skal ikke stige utover prisstigningen.

Omkamp

Regjeringspartiene viser til budsjettforliket for 1998, hvor Høyre og Frp skrev under på følgende:

«Flertallet viser til at ingen vil tape på ordningen med kontantstøtte. Småbarnsforeldre får velge selv, enten subsidiert barnehageplass, kontantstøtte eller kombinasjonsløsninger.»
Men Høyre og Fremskrittspartiet velger nå å legge mer vekt på neste avsnitt i budsjettinnstillingen:

«Flertallet slutter seg til at kontantstøtteordningen og den administrative innretningen blir utredet videre og blir lagt fram for Stortinget som egen sak i løpet av våren 1998.»