VIL TVANGSINNLEGGE PÅ ILA: Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen går med på å observere Anders Behring Breivik på Ila. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
VIL TVANGSINNLEGGE PÅ ILA: Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen går med på å observere Anders Behring Breivik på Ila. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADETVis mer

Går med på å tvangs- innlegge Breivik på Ila

Men de sakkyndige hadde foretrukket Dikemark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Retten har oppnevnt rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen til å foreta nye undersøkelser av Anders Behring Breivik.

Breivik har signalisert at han ikke ønsker nye sakkyndige, han vil ikke samarbeide med dem og vil anke oppnevnelsen til Høyesterett.

I mellomtida har Aspaas og Tørrissen bedt om at Breivik tvangsinnlegges til observasjon. I et brev til Oslo tingrett, som Dagbladet kjenner innholdet i, har de to vurdert om Breivik bør observeres på regional sikkerhetsavdeling Dikemark (RSA) eller i Ila fengsel der han for tida sitter varetektsfengsel.

Anbefaler Ila Politiet har frarådet å tvangsinnlegge Breivik på Dikemark av sikkerhetsgrunner.

I brevet kommer det fra at psykiaterne vurderer det slik at en fullverdig observasjon bare kan gjennomføres på Dikemark, men anbefaler likevel at undersøkelsene kan gjennomføres på Ila.

- I mangel av bedre alternativ finner de sakkyndige derfor å kunne anbefale at det gjennomføres observasjon etter straffeprosessloven § 167 på Ila, skriver de to.

Aspaas og Tørrissen mener dersom undersøkelsen av sikkerhetsmessige grunner blir lagt til Ila, vil det bli redusert og oppstykka, men at det likevel vil gi verdifull informasjon.

De to forutsetter at personell fra Dikemark får mulighet til løpende kontakt med Breivik under perioden og de krever at en eventuell kameraovervåking ikke innebærer lyd.

I brevet kommer det fram at ansatte ved Dikemark har vært på befaring på Ila. Blant annet ønsker Ila at Breivik overvåkes av kamera. Det mener psykiaterne vil være et forstyrrende element.

SAKKYNDIG: Agnar Aspaas.
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
SAKKYNDIG: Agnar Aspaas. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix Vis mer

Psykiaterne peker også på flere utfordringer ved å observere Breivik:

• Breivik tilbringer nettene på en avlåst celle, noe som reduserer antall obervasjonstimer.

• Psykiaterne setter spørsmålstegn ved hvor mye av dagen som vil gå med til politiavhør og samtaler med forsvarer. Breivik skal også mye tid på å forberede den kommende rettssaken og gjennomgå politidokumenter.

Reagerer Breivik-forsvarerne reagerer på de sakkyndige grunnlag.

- Vi blir ikke mindre skeptiske til en slik observasjon basert på dette grunnlaget. Lovens krav er at det skal være helt nødvendig for å bedømme siktedes sinnstilstand, men når de sier de ikke får gjennomført en fullverdig observasjon på Ila, så støtter ikke det deres forespørsel, mener vi. Dikemark er helt uaktuelt med tanke både siktedes og andres sikkerhet, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

Det er ventet at Oslo tingrett vil avgjøre spørsmålet om tvangsinnleggelse i løpet av denne uka.

SAKKYNDIG: Terje Tørrissen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAKKYNDIG: Terje Tørrissen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer