Går mest på kino, kafe og konsert

Studenter klager over at de må jobbe ved siden av studiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ni av ti studenter har vært på kino minst en gang i løpet av 2005 og 10 prosent av studentene var på kino 20 ganger eller mer. Fire av fem var på minst en konsert. To av tre var på minst en musikal, revy eller opera. Og en av tre var på kafe, pub eller restaurant 40 ganger eller mer i løpet av året. Det viser tall fra en fersk undersøkelse om studenters levekår Statistisk sentralbyrå har utarbeidet.

Til sammenlikning har bare to av tre i hele befolkningen (16 til 67 år) vært på kino minst en gang i samme periode. 5 av 10 så en revy, musikal, revy eller opera, og kun to av tre var på konsert.

Halvparten må jobbe

Fem av ti heltidsstudenter jobbet ved siden av studiene. Den vanligste årsaken studentene oppgav for at de måtte jobbe, var at støtten fra lånekassen ikke strakk til. 46 prosent oppgir dette som årsak. De arbeidende studentene jobber i gjennomsnitt 9 timer hver uke. Og flesteparten har en deltidsarbeid som ikke er relatert til studiene deres.

- Det er kjempesynd at studentene må arbeide for å overleve studietiden, sier leder i Norsk studentunion (NSU), Jens Maseng til Dagbladet.no. Han mener at det er viktig at heltidsstudenter virkelig får være heltidsstudenter.

74 prosent av heltidsstudentene med arbeid, jobber i helgene, og 59 prosent jobber kvelds- eller nattetid på hverdager.

- De gjennomsnittlig ni timene studentene arbeider, er ni timer med feil fokus fordi det ikke er studie-relatert arbeid. I tillegg til de rundt 30 timene man bruker på organisert undervisning og kollokviegrupper, bruker studenter mye tid på selvstudium. Vi jobber derfor mer enn gjennomsnittet av befolkningen, sier Maseng.

Massivt press

 MER SLIK?  Konserter og kafebesøk til tross - studenters hverdag er ikke bare fest og moro. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
MER SLIK? Konserter og kafebesøk til tross - studenters hverdag er ikke bare fest og moro. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer

Maseng mener ikke at studentene er store konsumenter i forhold til den øvrige befolkningen. - Til tross for massivt press fra reklamebransjen som retter hovedvekten av sin markedsføring mot norske studenter, er vi ikke større forbrukere enn resten av befolkningen, sier Maseng.

Han tilføyer at mange norske studenter er tilreisende til byen de studerer i, og er dermed avhengige av å bruke noe penger på sosiale aktiviteter for å bli kjent med nye mennesker. - Å være student er en livsstil, sier Maseng.

Nå krever Norsk studentunion at regjeringen holder sitt Soria Moria-løfte om fullfinansiering av heltidsstudenten. - Vi krever at grensen for student og lån økes fra 80 000 til 100 000 kroner, slik at den kommer over fattigdomsgrensen vi har i Norge. Som forøvrig er lavere enn OECD-standarden, forklarer Maseng.