GÅR MOT KAMPVOTERING: Det brygger til kamp om nestledervervet på Senterpartiets landsmøte i april. Her er han som mest sannsynlig blir partiets nye leder, Trygve Slagsvold Vedum (t.v) og partiets kontroversielle nestleder, Ola Borten Moe  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GÅR MOT KAMPVOTERING: Det brygger til kamp om nestledervervet på Senterpartiets landsmøte i april. Her er han som mest sannsynlig blir partiets nye leder, Trygve Slagsvold Vedum (t.v) og partiets kontroversielle nestleder, Ola Borten Moe Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Går mot åpen kamp på landsmøtet: - Sp krymper med Ola i ledelsen

Valgkomiteen delt i synet om Borten Moe skal få fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne helga skal valgkomiteen sondere med fylkespartiene og forsøke å «mekle» mellom fløyene for, om mulig, å finne fram til en samlende løsning. Valgkomiteens leder og «meklingsmann» Terje Riis-Johansen har en krevende jobb. Frontene for og mot Borten Moe er steile i partiet.

Og etter det Dagbladet kjenner til, er valgkomiteen per nå delt i synet på om den omstridte sørtrønderen skal fortsette i partiledelsen.

Komiteen skal legge fram sitt forslag til ny ledelse og nytt sentralstyre kommende torsdag. Oppgjør på landsmøtet Dersom Ola Borten Moe ikke trekker sitt kandidatur til nestledervervet, kan det bli det kamp og oppvask helt fram til voteringen på det ekstraordinære landsmøtet 7.april.

 -  Jeg vil ha store problemer med å reise til landsmøtet uten å lansere Ola, dersom valgkomiteen lander på en innstilling uten ham. Alle som gikk på talerstolen under vårt fylkesårsmøte, støttet ham, sier Sør-Trøndelags fylkesleder Jarle Martin Gundersen til Dagbladet.

- Feide trøbbel under teppet Kilder sier til Dagbladet at fløyene allerede er i gang med å telle delegater. Flere i partiet mener at problemene som har herjet partiet i lang tid, ble feid under teppet i landsmøtesalen i Loen for et år siden - og at det var en tabbe. De steile frontene vil mest sannsynlig barke sammen med full styrke på landsmøtet.

- Uenighet om sammensetning av partiledelse, har flere partier vært gjennom. Vi må bare ta dette nå, jeg regner med at landsmøtet vil preges av uenighet. Men tar vi uenigheten og de ulike synene på alvor, og legger opp til en real diskusjon, så tror jeg vi kan komme styrket ut, sier fylkesleder i Østfold Per Inge Bjerknes til Dagbladet. 

En delt innstilling fra valgkomiteen vil tvinge fram flere kandidater i åpen kamp. En innstilling uten Ola Borten Moes navn vil føre til benkeforslag og voldsom mobilisering fra fylkeslagene der trønderen nyter tillit. Perioden etter at Navarsete gjorde det klart at hun trekker seg, har vært preget av en uforsonlig tone mellom fløyene som står på hver sin side av Borten Moe.

Nødvendig prosess Bjerknes sier prosessen som pågår ikke partiet «ikke har vært en drømmeprosess».

- Men det har kanskje vært en nødvendig prosess. Partiet hadde nok ønsket at oppmerksomheten var rettet mot politiske saker og Senterpartiets rolle, med blikket rettet framover. Men med historien som ligger bak, har det nok vært nødvendig å ta en tydelig gjennomgang av virkelighetsbildene som ulike deler av partiet har hatt. Vi må forutsette at partiet mestrer den krevende situasjonen fram mot landsmøtet, sier han.

Østfoldlederen tilhører den Borten Moe-kritiske fløyen. Det samme gjør Sp-veteran og stortingsrepresentanat Per Olaf Lundteigen.

- Jeg har sagt det før, og står ved at Ola Borten Moe ikke er en del av løsningen, men en del av problemet. Han bør ikke sitte i partiledelsen, men være med i sentralstyret. Det bør være nok for trønderne å få Marit Arnstad som parlamentarisk leder. Senterpartiet trenger nå en klar grønn profil, og det er ikke noe jeg forbinder med Ola. Det blir umulig for Trygve å få en grønn profil på Senterpartiet med Ola som nestleder. Jeg har nå det eneste Sp-mandatet i Oslo-nære områder. Hvis vi ikke få grønnfarge på partiet, blir vi et regionalt parti og ikke lenger et nasjonalt parti, sier han.

Han sier «flere bør bruke helga til å gå i rolige omgivelser og tenke gjennom hva slags mannskap partiet trenger nå».

Tidligere i uka gikk partiveteranene Ragnhild Queseth Haarstad (74), Åse Grønlien Østmo (72) og Anne Vik (81) ut og ba Ola Borten Moe si at han ikke er aktuell som nestleder nå.

I et opprop ga de uttrykk for at Borten Moe ikke har vist seg tilliten verdig.

Styremedlem i Hordaland Sp, tidligere statssekretær Steinulf Tungesvik, mener også at Borten Moe bør tre til side.

- Det ville vært klokt om Ola Borten Moe og hans støttespillere tenkte på andre kandidater som representerer deres interesser. Partiet trenger nå ro, og det blir ikke ro i partiet med Ola Borten Moe i ledelsen. Han bør nå sette partiet foran seg selv, sier Tungesvik.