Valget i Sverige:

Går mot brakvalg: - Ekstremt alvorlig

Kort tid før Riksdagsvalget er høyrepopulistiske Sverigedemokraterna nest største parti på målingene. Politiker og skribent Ali Esbati er svært bekymret over utviklingen.

STERKE MÅLINGER: Halvannen uke før Riksdagsvalget er Jimmie Åkessons parti Sverigedemokratarna enten det største eller nest største parti på de aller fleste målinger. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
STERKE MÅLINGER: Halvannen uke før Riksdagsvalget er Jimmie Åkessons parti Sverigedemokratarna enten det største eller nest største parti på de aller fleste målinger. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GOTLAND/OSLO (Dagbladet): - Det er ekstremt alvorlig og et slags brudd med så mye av det Sverige har vært, sier Ali Esbati (Vänsterpartiet) til Dagbladet.

Halvannen uke før svenskene går til urnene, er høyrepopulistiske Sverigedemokraterna det nest største partiet på en rekke målinger - bare slått av statsminister Magdalena Anderssons parti, Socialdemokraterna.

På enkelte andre har de også vært landets største.

Partileder Jimmie Åkesson har sagt at han kan tenke seg å bli statsminister selv, og er klar på at han vil i regjering dersom han loves gjennomslag.

- Uhørt tanke

Esbati sitter i Riksdagen for Vänsterpartiet. For nordmenn er han bedre kjent som tidligere debattredaktør i Klassekampen, leder av Manifest Tankesmie og Marte Michelets ekssamboer. De to har også et barn sammen.

Esbati er født i Iran, men kom til Sverige som 10-åring hvor han vokste opp i nordvest-Stockholm.

Da Dagbladet møtte ham under Almedalsveckan tidlig i juli, var han bekymret for Sverigedemokraternas framgang.

BEKYMRET: Vänsterpartiets finanspolitiske talesperson Ali Esbati omtaler Svergiedemokratarnas framvekst som et brudd med mye av det Sverige har vært. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB
BEKYMRET: Vänsterpartiets finanspolitiske talesperson Ali Esbati omtaler Svergiedemokratarnas framvekst som et brudd med mye av det Sverige har vært. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Vis mer

- For meg som er svensk, men født i et annet land, vil det føles som en risiko for å bli fratatt sitt eget land. Sånn føler jeg det. Det er en uhørt tanke at et parti bestående av folk som på 90-tallet ble hyllet på steder hvor jeg følte fysisk uro for å gå forbi, nå prøver å få justisministerposten.

Vokser på gjengkriminalitet

Sverigedemokraterna ble grunnlagt på slutten 80-tallet som et «interesseparti for svensker» og hadde sitt utspring i rasistiske grupper. Etter valget i 2018 har partiet jobbet hardt for å kvitte seg med dette stempelet, og har til dels lykkes.

Tidligere har de andre borgerlige partiene nektet å samarbeide med Sverigedemokraterna, men det siste året har flere partier på høyresida åpnet sakte opp for å invitere partiet inn i varmen.

Sverigedemokraterna profilerer seg i stor grad på ønsket om en strengere innvandringspolitikk og sitt løfte om slå hardt ned på kriminalitet, et tema som har vært svært sentralt i valgkampen.

Da en mann ble skutt og drept i byen Haninge torsdag, var han den 47. personen som har blitt drept av skytevåpen i vårt naboland så langt i år. Det er like mange som i hele 2020, som er året med flest skyterelaterte drap i Sverige så langt, melder NTB.

- Helt uprøvd

På samtlige av SVTs målinger siden de startet med daglige målinger for over ei uke siden, har Sverigedemokraterna vært større enn Moderaterna, Høyres søsterparti og tradisjonelt sett største borgerlige parti.

- Denne valgkampen utvikler seg til å bli et marerittscenario for Moderaterna. Posisjonen som nest største parti er ekstremt viktig å ha, ikke minst for Ulf Kristersson som kaller seg opposisjonsleder, sa SVTs politiske kommentator Mats Knutson denne uka.

Åkesson har selv uttalt at dersom hans parti blir større enn Moderaterna og Kristdemokraterna til sammen, vil det endre spillereglene i svensk politikk. De to partiene er hans foretrukne regjeringspartnere.

Da Dagbladet møtte Sveriges finansminister Mikael Damberg (S) tidligere i sommer, trakk han fram Moderaternas samarbeid med Sverigedemokraterna som en av sine største bekymringer for Sverige og svensk økonomi ved et eventuelt regjeringsskifte.

- For første gang vil Moderaterna samarbeide med Sverigedemokraterna om regjeringspolitikken. Det er helt uprøvd, så vi vet ikke hva det innebærer av ansvarsløshet eller i evnen til å holde sammen svensk økonomi, sa han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer