Dagbladet erfarer:

Går mot diger Ukraina-høring

Dagbladet avdekket at regjeringen somlet, og nå kan en rekke regjeringsmedlemmer ende på teppet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. - Det er alvorlig, sier kontrollkomiteens leder, Peter Frølich (H), til Dagbladet.

PRESSES: Stortinget vil trolig kreve en Ukraina-høring til høsten. Statsministeren kan også bli innkalt på teppet, etter det Dagbladet forstår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRESSES: Stortinget vil trolig kreve en Ukraina-høring til høsten. Statsministeren kan også bli innkalt på teppet, etter det Dagbladet forstår. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ifølge Dagbladets opplysninger, kan det gå mot kontrollhøring av en rekke regjeringsmedlemmer i høst.

Bakgrunnen er koordineringen av bistand til krigsherjede Ukraina, og svarene regjeringen foreløpig har gitt Stortinget.

Dagbladet avdekket i vår at Ukraina ved fire ulike anledninger har bedt Norge om hjelp til å ta imot sårede soldater. Først på fjerde forsøk, fikk det krigsherjede landet ja. Denne saken er en del av bakteppet som altså trolig ender i høring hos Stortingets vaktbikkjer i kontrollkomiteen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er blant statsrådene som kan bli innkalt på teppet.

KREVER BEDRE SVAR: Kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H). Foto: Kristian Ridder-Nilsen / Dagbladet
KREVER BEDRE SVAR: Kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H). Foto: Kristian Ridder-Nilsen / Dagbladet Vis mer

- Det er alvorlig

Leder i kontrollkomiteen, Peter Frølich (H), vil ikke konstatere at det blir høring.

Han forteller til Dagbladet at det er mange ubesvarte spørsmål som regjeringen må besvare skikkelig.

- En rekke henvendelser fra Ukraina har ligget ubesvart fra regjeringen. Det er alvorlig, og gir inntrykk av mangelfull koordinering mellom departementene, sier Frølich.

Han peker også på tilfeller hvor én myndighetsinstans har stanset bistand som en annen instans nylig har godkjent.

- Hvorfor skjer dette?

Det har medført unødige forsinkelser for et kriserammet folk, hevder Frølich.

- Det er også funnet eksempler på uforståelige forsinkelser, sier han.

- 1700 bandasjer ligger pakket og klare på Haakonsvern i Bergen, for eksempel. Saniteten ville sende bandasjene til Ukraina, men Forsvarsdepartementet sa stopp, og ville vurdere nøyere. Det er viktig at man er nøye, men nå er det gått flere måneder og ingenting har skjedd. Dette er utstyr som kunne reddet liv i Ukraina i mellomtida, sier Frølich.

- Det samme har skjedd med sykebiler og annet utstyr. Hvorfor skjer dette? Hvorfor er det ikke mer handlekraft i systemet? Dette må Stortinget få skikkelige svar på, sier han.

Høring neste virkemiddel

Frølich understreker at Høyre tar denne saken på høyeste alvor.

- Stortinget må få flere og bedre svar på hva som har gått galt. Det er naturlig at ikke alt går helt som planlagt i et krevende arbeid, og deler av arbeidet har gått bra. Men en del av funnene i kontrollkomiteens undersøkelse er så oppsiktsvekkende at vi må ta tak i det.

- Hva skjer hvis dere ikke er fornøyd med svarene?

- Det blir hypotetisk, men høring vil være neste virkemiddel. Regjeringen hjelper seg selv veldig ved å gi bedre svar. Om vi ender med høring, er noe komiteen må ta stilling til, sier Frølich.

Men ifølge Dagbladets kilder i komiteen er dette altså mer eller mindre en formalitet: Toppene i kontroll- og konstitusjonskomiteen har i praksis bestemt seg for å kjøre høring mot flere høytstående regjeringsmedlemmer som følge av Ukraina-håndteringen. Høringen vil finne sted i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer