- Går mot diktatur igjen

Benazir Bhutto mener Musharraf fører Pakistan inn i et nytt diktatur. I dag er flere opposisjonspolitikere arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistans tidligere statsminister og leder av Pakistans folkeparti, Benazir Bhutto, returnerte lørdag kveld til et land i politisk kaos. Hun var på ferie, men reiste tilbake til hjemlandet straks nyheten om Musharrafs unntakstilstand nådde Dubai.

- Landet går mot diktatur nok en gang, sa Bhutto da hun ankom Karachi.

- Situasjonen nå er svært usikker, og den pakistanske befolkningen og jeg er svært skuffet over erklæringen, sier Bhutto ifølge CNN, med henvisning til Musharrafs beslutning om å innføre unntakstilstand i landet og oppheve grunnloven, få dager før høyesterett skulle avgjøre hans skjebne som president.

Frykter høyesteretts beslutning

Da Pervez Musharraf i oktober ble gjenvalgt som president, var dette ifølge kritikerne resultatet av et valg basert på udemokratiske premisser. En pågående høyesterettsbehandling skulle avgjøre om Musharrafs dobbelposisjon som president og øverstkommanderende i hæren gjorde gjenvalget ugyldig, og en konklusjon var ventet i de nærmeste dagene.

Ifølge BBCs korrespondent i Islamabad var det i det siste dagene en voksende frykt i regjeringen om at høyesteretts konklusjon ville være fellende for Musharraf.

Etter at Musharraf i dag erklærte unntakstilstand, svarte høyesterett med å fordømme erklæringen som grunnlovsstridig. De nektet å videreføre presidentens ønske, noe som resulterte i at høyesterettsdommer Iftikhar Chaudry straks ble avsatt og erstattet med dommer Abdul Hameed Dogar, en tilhenger av Musharraf. Høyesterettsbygningen ble omringet av politistyrker.

- Til alles beste
Kort tid etter at unntakstilstanden trådde i kraft ble samtlige av landets uavhengige tv-stasjoner tatt av lufta, og all telefon- og internettforbindelse til Islamabad brutt. Statlig tv fortsatte derimot sine sendinger, og ved midnatt lokal tid talte Musharraf til folket.

UNNTAKSTILSTAND: Veien inn til Høyesterett er sperret, og militære styker patruljerer Islamabads gater. Musharraf har inført unntakstilstand i Pakistan. Foto: REUTERS/Mian Khursheed/SCANPIX
UNNTAKSTILSTAND: Veien inn til Høyesterett er sperret, og militære styker patruljerer Islamabads gater. Musharraf har inført unntakstilstand i Pakistan. Foto: REUTERS/Mian Khursheed/SCANPIX Vis mer

- Dersom vi ikke handler nå frykter jeg at, gud forby, Pakistan vil miste sin suverenitet, sa Musharraf ifølge Reuters.

Han begrunner unntakstilstanden med et ønske om å tekkes økt terrorvirksomhet fra ytterliggående islamister og det han kaller innblanding fra rettsvesenet som han mener fører til en handlingslammet regjering.

- Jeg kan ikke tillate dette landet å begå selvmord, sa presidenten videre.

Han appellerte også til det internasjonale samfunnet.

- Vær vennlig å forstå den kritiske situasjonen Pakistan og området rundt befinner seg i. Pakistan er på randen av destabilisering, sa Musharraf, som endte talen med å si at grunnloven er «utsatt», noe som ifølge BBCs korrespondent betyr at det nå er krigslov som gjelder i Pakistan.

Med nattemørket rullet pansrede kjøretøy og militære lastebiler inn i Islamabad. Ifølge Reuters er det satt opp veisperringer på hovedveiene, og militært personell patruljerer i gatene.

Opposisjonspolitikere arresterte

En toppleder i partiet til Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif og flere andre opposisjonelle ble søndag morgen pågrepet av pakistansk politi.

- Går mot diktatur igjen

- Musharrafs dager er talte. Tiden har kommet for å få en slutt på hærens politiske rolle, sa Javed Hashmi, fungerende leder for Nawaz Sharifs opposisjonsparti Pakistans muslimske liga (PML-N), til pressen like før han og ti medarbeidere ble ført vekk av politiet i byen Multan sentralt i Pakistan.

I den sørvestlige byen Quetta er en rekke andre opposisjonelle og advokater som er motstandere av Musharraf arrestert, opplyser politiet ifølge NTB.

USA fortsetter militær bistand

- USA har gjort det klart at landet ikke støtter grunnlovsstridige tiltak fordi slike tiltak fører Pakistan vekk fra veien mot demokrati og sivilt styre, sier USAs utenriksminister Condoleezza Rice ifølge NTB.

Etter lørdagens utvikling har USA likevel ingen planer om å stanse den militære bistanden til landet.

- På dette tidspunktet vil ikke erklæringen ha noen innvirkning på vår militære støtte til Pakistans innsats i krigen mot terror, sier Pentagons pressesekretær Geoff Morrell ifølge NTB.

Han legger til at han ikke tror en revurdering av den amerikanske militære bistanden til Pakistan er nært forestående.

USAs forsvarsminister Robert Gates har heller ingen umiddelbare planer om å kontakte sin kollega i Pakistan angående unntakstilstanden, ifølge pressesekretæren.

- Det er klart at det er mye som står på spill. Pakistan er en veldig viktig alliert i krigen mot terror, og han følger nøye med på utviklingen, sier Morrell.

STRAMMER GREPET: President Pervez Musharraf har innført unntakstilstand i Pakistan. Under sin tale til folket ved midnatt begrunnet han avgjørelsen med at ahn ønsket å forhindre det han kaller Pakistans selvmord.
HYLLET: Benazir Bhutto ble møtt av en gruppe tilhengere da hun ankom Karachi lørdag.