Valgene i Georgia:

Går mot dobbeltseier

Demokratene Jon Ossoff og Raphael Warnock utropes til vinnere i Georgia. Det gir påtroppende president Joe Biden viktig kontroll over Kongressen.

- VINNER: Jon Ossoff (t.v.) og Raphael Warnock utropes til vinnere i de to senatsvalgene i Georgia. Foto: Reuters / NTB
- VINNER: Jon Ossoff (t.v.) og Raphael Warnock utropes til vinnere i de to senatsvalgene i Georgia. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en delstat som egentlig sokner til Republikanerne, har en pastor og tidligere journalist fra Demokratene tilsynelatende gått seirende ut og vunnet Georgias to ledige seter i Senatet - det andre kammeret i Kongressen.

Valgresultatet er ikke endelig, men prognosene peker bare én vei: Demokratene tar nå over kontrollen i Senatet, og dermed også hele Kongressen siden de fra før har flertall i Representantenes hus.

Det vil gjøre det lettere for påtroppende president Joe Biden å gjøre politiske ambisjoner om til politiske realiteter når han blir innsatt 20. januar.

Harris blir avgjørende

Årsaken til at det nå i januar er blitt avholdt senatsvalg i Georgia, er fordi ingen av kandidatene fikk over 50 prosent av stemmene under valget i november - et krav i delstaten Georgia.

Dermed var det duket for et såkalt spesialvalg om begge setene.

Fra før var stillingen i Senatet 48 til Demokratene og 50 til Republikanerne. Står valgprognosen seg, vil det være «uavgjort» i Senatet med stillingen 50-50.

Men i saker hvor politikerne ikke kommer til enighet, og det bare trengs knapt flertall, får den sittende visepresidenten én stemme. Og USAs påtroppende visepresident heter Kamala Harris og er en demokrat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer