Valgene i Georgia:

Går mot dobbeltseier

Demokratene Jon Ossoff og Raphael Warnock utropes til vinnere i Georgia. Det gir påtroppende president Joe Biden viktig kontroll over Kongressen.

- VINNER: Jon Ossoff (t.v.) og Raphael Warnock utropes til vinnere i de to senatsvalgene i Georgia. Foto: Reuters / NTB
- VINNER: Jon Ossoff (t.v.) og Raphael Warnock utropes til vinnere i de to senatsvalgene i Georgia. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en delstat som egentlig sokner til Republikanerne, har en pastor og tidligere journalist fra Demokratene tilsynelatende gått seirende ut og vunnet Georgias to ledige seter i Senatet - det andre kammeret i Kongressen.

Valgresultatet er ikke endelig, men prognosene peker bare én vei: Demokratene tar nå over kontrollen i Senatet, og dermed også hele Kongressen siden de fra før har flertall i Representantenes hus.

Det vil gjøre det lettere for påtroppende president Joe Biden å gjøre politiske ambisjoner om til politiske realiteter når han blir innsatt 20. januar.

Harris blir avgjørende

Årsaken til at det nå i januar er blitt avholdt senatsvalg i Georgia, er fordi ingen av kandidatene fikk over 50 prosent av stemmene under valget i november - et krav i delstaten Georgia.

Dermed var det duket for et såkalt spesialvalg om begge setene.

Fra før var stillingen i Senatet 48 til Demokratene og 50 til Republikanerne. Står valgprognosen seg, vil det være «uavgjort» i Senatet med stillingen 50-50.

Påtroppende president i USA Joe Biden gikk hardt ut mot Trump-administrasjonen under en pressekonferanse. Vis mer

Men i saker hvor politikerne ikke kommer til enighet, og det bare trengs knapt flertall, får den sittende visepresidenten én stemme. Og USAs påtroppende visepresident heter Kamala Harris og er en demokrat.

Utropt til vinnere

Det var pastoren Raphael Warnock (51) som først ble utropt til vinner av tallanalytikerne og amerikansk presse grytidlig onsdag morgen norsk tid. Warnock utfordret den sittende republikanske senatoren Kelly Loeffler (50).

Deretter fulgte tallknuserne i Decision Desk HQ (DDHQ) opp, og utropte Jon Ossoff (33), en tidligere journalist og filmskaper, til vinner i valget mot den sittende republikanske senatoren David Perdue (71).

Det offisielle, men ikke endelige, resultatet er slik, ifølge DDHQ.

  • Ossoff - 50,15 prosent. Perdue - 49,85 prosent.
  • Warnock - 50,57 prosent. Loeffler - 49,43 prosent.

DDHQ var blant de første i verden som utropte Joe Biden til vinner av presidentvalget i november, én dag før veldig mange andre.

Foreløpig er DDHQ ganske alene i sin prognose om Ossoff-seier, men mener at de ikke opptalte stemmene vil i stor grad favorisere Ossoff fordi de kommer fra distrikter hvor Demokratene har stort flertall.

Det var samme mekanismer som førte til at DDHQ utropte Biden til vinner av presidentvalget før mange andre. Dagbladet benyttet seg av DDHQs tjenester under presidentvalget i november.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Lettere, men ikke enkelt

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norce forskningssenter, forteller at Demokratenes dobbeltseier i Georgia, vil gjøre Bidens første tid som president litt lettere.

- Det blir noe lettere å få politikken hans gjennomført og statsrådene utnevnt, men ikke mye. Biden vil fortsatt måtte bygge koalisjon med egenrådige senatorer, og kan ikke ta stemmene deres for gitt. Senatet er spesielt viktig i presidentens første måneder, fordi de skal godkjenne statsrådene og andre topputnevnelser, sier Mjelde til Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor tradisjonelt erkerepublikanske Georgia nå ved to anledninger har stemt på Demokratene, lister Mjelde opp en rekke medvirkende årsaker:

- God organisering på demokratisk side, naturlig tilvekst av demokratiske velgere som følge av befolkningsvekst, og et distrahert republikansk parti. Og så var Trumps upopularitet en stor faktor. Han både motiverer demokratene og støter fra seg mer moderate, tradisjonelle republikanere. Det politiske tyngdepunktet i Georgia har vært sentrum-høyre. Men det flytter seg gradvis mot sentrum nå. Georgia er ikke som de andre «Deep South»-delstatene, sier han.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Fryktet Trump

Før spesialvalget i Georgia ble avholdt, har flere republikanere gått ut og advart mot president Donald Trumps effekt på valget. Trump har helt siden presidentvalget i november nektet å anerkjenne valgresultatet, og har hevdet at bak Bidens seier, fant det sted et massivt valgfusk.

Trump har ingen holdepunkter for disse påstandene, og retorikken har vært svært splittende. Ikke bare i USA, men også innad i Det republikanske partiet. Flere har forsøkt å distansere seg fra Trump, andre har forsøkt å ignorere ham.

Det har hatt negativ effekt på Republikanernes valgkamp i Georgia, tror Mjelde.

- Man kan ikke drive effektiv valgkamp når delstatspartiet saboteres av sin nasjonale leder. De to senatorene har forblitt lojale mot Trump, som har ligget i krig med delstatspartilederne. Det forkludrer budskapet og holder valgkampapparatet tilbake

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer