Går mot faren

Stadig flere vender Trump ryggen. I en video publisert i natt sier hans egen datter at hun ikke mener at valget ble stjålet.

IKKE STJÅLET: Ivanka Trump trodde på justisminister Bill Barr da han sa at farens påstander om valgfusk var bullshit. Foto: Al Drago / Reuters / NTB
IKKE STJÅLET: Ivanka Trump trodde på justisminister Bill Barr da han sa at farens påstander om valgfusk var bullshit. Foto: Al Drago / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Granskningene rundt hva som egentlig skjedde i forkant av stormingen av den amerikanske Kongressen i januar i fjor, pågår fremdeles.

Natt til fredag norsk tid slo granskningslederen, demokraten Bennie Thompson, fast at «demokratiet fortsatt står i fare».

Trump har fått mye av skylda for at opptøyene utenfor kongressbygningen oppsto, siden han etter valget i 2020 kom med en rekke falske påstander om valgfusk. Han har hevdet mange ganger at valget ble «stjålet».

Siden angrepet har stadig flere tatt avstand fra den tidligere presidenten.

- Vi kan dele de rundt Trump inn i tre grupper. Familie, de som ville gjøre en jobb for landet, og lykkejegerne. Gitt Trumps sterke stilling blant velgerne, kan man gjøre karriere ved å knytte seg til Trump, sier USA-forsker Hilmar Mjelde til Dagbladet.

- Uskikket til å være president

Han trekker fram J.D. Vance som en av dem som har gjort karriere på å henge seg på Trump. Vance er forfatter og politisk kommentator, og han er nå kandidat til å ta over en plass i Senatet ved mellomvalget til høsten.

STORMER UT: I traileren til intervjuet med Donald Trump i Piers Morgans nye program stormer tilsynelatende den tidligere presidenten ut. Video: TalkTV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Mjelde mener at mange av de republikanske politikerne holder seg inne med Trump, fordi han fortsatt er den mektigste mannen i partiet.

- Det er mange såkalte skapnormale rundt Trump. De vet han tapte valget, de vet han er uskikket til å være president, men han er fortsatt den viktigste personen i partiet. Derfor føyer de seg, sier Mjelde.

Ivankas avstand

Nå har selv Trumps datter Ivanka tilsynelatende tatt avstand fra farens påstander om valgfusk.

- Ivankas uttalelser til 6. januar-komiteen bar veldig preg av at hun ante at opptaket ville bli offentlig. Hun prøver å bevare en viss respektabilitet. Man kan ikke påstå at valget var stjålet, og samtidig være en seriøs person, sier USA-forskeren.

I et opptak av forklaringen sa Ivanka at hun trodde på Bill Barr, som var Trumps justisminister, da han sa at de hadde tapt valget.

- Det påvirket mitt perspektiv. Jeg respekterer justisminister Barr, så jeg aksepterte det han sa, sa Ivanka i et lukket vitneavhør hun deltok i tidligere i år.

Barr gikk så langt som til å kalle påstanden «bullshit».

- Jeg gjorde det klart at jeg ikke var enig i ideen om å si at valget ble stjålet. Jeg sa til presidenten at det var «bullshit», sa Barr i sitt vitnemål.

Kan bli valgt igjen

Trump har tidligere varslet at han ønsker å bli president igjen, og han har planer om å stille igjen ved neste valg i 2024.

Men den sviktende støtten hans kan få konsekvenser.

VALG 2024: Donald Trump setter igjen fyr på spekulasjonene om han ønsker å stille til nytt valg. Video: WRN. Vis mer

- Stiller Trump i 2024, vil han få flere interne utfordrere. Mike Pence, Mike Pompeo og Ron DeSantis, for eksempel. Trump har mistet fryktfaktoren, fordi flere av kandidatene han støttet, har tapt i delstatsvalg nylig, sier Mjelde.

Han utelukker ikke at Trump blir å se i en presidentvalgkamp om to år.

- Trumps posisjon i amerikansk politikk er noe svekket, men ikke veldig. Gitt primærvalgordningen, kan Trump fortsatt bli nominert i 2024 med bare 30-40 prosent støtte internt, som i 2016, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer