Går mot finanskrise i Pakistan

Analytikere peker på manglende skatteinntekter, dårlig styresett og altfor sjenerøse subsidier.

MOT KRISE: En mann delte ut gratis brød til sultne i Karachi på fredag. Foto: AFP PHOTO/ Asif HASSAN/NTBScanpix
MOT KRISE: En mann delte ut gratis brød til sultne i Karachi på fredag. Foto: AFP PHOTO/ Asif HASSAN/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettunderskuddet var på 6,6 prosent av BNP i fjor, og ingenting tyder på at det blir noe bedre i år, ifølge sentralbanken. Den viser også til at offentlige låneopptak gjør kreditt mindre tilgjengelig for den private sektor.

Det reduserer utsiktene for økonomisk vekst i et land som er på frontlinjen i kampen mot al-Qaida, der mer enn 5.000 mennesker er drept av islamske opprørere siden 2007.

Beregninger gjort av uavhengige eksperter viser at budsjettunderskuddet i år kan stige til 7 prosent.

Ingen utvei Men økonomer advarer myndighetene om at den er i ferd med å miste alle muligheter til å finansiere et slikt underskudd. Og det er liten vilje til smertefulle reformer i et valgår.

Noen sier at de ikke ser noe annet alternativ enn at situasjonen kan toppe seg i en finanskrise eller et nødrop til IMF, som sist hjalp Pakistan ut av uføret i 2008.

- Jeg tror det er mulig at de kan få en virkelig finanskrise i fanget innen midten av året eller til høsten. Jeg tror ikke det er et spørsmål om hvis, men når de går til IMF, sier en vestlig diplomat.

Ingen betaler skatt Pakistans skatteinntekter er blant de laveste i verden og utgjorde bare 9,8 prosent av BNP i budsjettåret 2010-11, ifølge Den asiatiske utviklingsbanken. Mindre enn 2 prosent av befolkningen betaler skatt av sin inntekt.

Samtidig deler staten ut enorme summer i subsidier på strøm - rundt 1,5 prosent av BNP, ifølge IMF. Og det til en sektor som er så vanstyrt at mesteparten av landet konstant lider under lammende strømbrudd.

På toppen av det hele har Pakistan gått glipp av utbetalinger fra USA for sin innsats for å bekjempe militante bevegelser.

Dette utgjorde rundt 8.8 milliarder dollar fra 2002 til 2011, men stanset opp da Pakistan sluttet å ta imot pengene da forholdet til USA surnet etter likvideringen av Osama bin Laden i fjor.

Pakistan stanset USAs forsyninger av våpen og varer langs landeveien fra Karachi til Afghanistan etter at 24 soldater ble drept i et droneangrep i november, og går dermed glipp av også den inntekten.

Null inntekter - Det er i virkeligheten ingen penger som kommer inn. Og når det er tilfelle, må staten finansiere seg selv ved å låne i lokale banker. Men bankene har ikke nok inntekter til å holde følge, sier Liz Martins ved banken HSBC.

Hun sier at det i sin tur betyr at bankene ikke har midler å låne ut til den private sektor.

- Det er ingen penger fra IMF, ingen penger fra obligasjonsmarkedet, og internasjonale investorer er tilbakeholdende, sier hun.

Til sammen har Pakistan lånt 4 milliarder dollar fra banksystemet lokalt bare i første halvdel av dette budsjettåret.

Alternativet å trykke opp penger er svært lite lystelig når inflasjonen allerede ligger på 11 prosent. En slik pengetrykking ville åpne veien mot hyperinflasjon.

IMF sier Pakistan må øke skattene betydelig, men med valg i løpet av noen måneder venter ikke ekspertene at finansminister Abdul Hafez lytter til rådene når han legger fram årets budsjett fredag.

(NTB)

VENTER KUNDER: En pakistansk selger venter på kunder på et grønnsaksmarked i Lahore. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI/NTBSCANPIX
VENTER KUNDER: En pakistansk selger venter på kunder på et grønnsaksmarked i Lahore. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI/NTBSCANPIX Vis mer