- Går mot fire graders temperaturøkning

- Utslippsløftene fra I-landene er altfor svake, advarer Naturvernforbundet.

BEKYMRET: - Vi er fryktelig langt unna, mener Naturvernforbundets Bård Lahn om klimamålsetningene før Københavntoppmøtet. Foto: SCANPIX.
BEKYMRET: - Vi er fryktelig langt unna, mener Naturvernforbundets Bård Lahn om klimamålsetningene før Københavntoppmøtet. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Naturvernforbundet er bekymret for framdriften av klimaforhandlingene fram mot toppmøtet i København i desember.

De kuttene i-landene signaliserer ligger langt under det som trengs for å holde den globale temperaturstigningen innenfor FNs togradersmål.

Vil overstige to grader- På det sporet vi er nå, er det nærmest helt sikkert at temperaturøkningen vil være mer kraftig enn to grader. Sannsynligvis vil den komme opp i fire grader innen slutten av århundret hvis utslippsløftene ikke blir skjerpa, sa Bård Lahn i Naturvernforbundet.Det samme slås fast i en Nature-artikkel som ble publisert tidligere denne måneden.

FNs klimapanel mener smertegrensen for kloden går ved en temperaturstigning på to grader over førindustrielt nivå, og de fleste land anerkjenner dette målet. For å holde oss innenfor, mener FN at i-landene må kutte utslipp med 25 — 40 prosent fra 1990-nivå innen 2020 og med 50 — 80 prosent innen innen 2050.

- Vi er fryktelig langt unna det. Sannsynligvis vil vi havne på mellom 6 og 18 prosents reduksjon i 2020 i de rike landene med de målene som er satt i dag, sier Lahn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer