BERUSET: Kvinnen kunne ikke ta vare på seg selv da hun ble ifølge politiet ble voldtatt her på trappa til Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
BERUSET: Kvinnen kunne ikke ta vare på seg selv da hun ble ifølge politiet ble voldtatt her på trappa til Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Går mot henleggelse av Stortings-voldtekt

15-åring ble siktet, men løslatt, etter en voldtekt av en kvinne i 20-åra på trappa til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 02.30-tida natt til søndag 17. juli i sommer skal en norsk kvinne i 20-åra voldtatt rett foran Stortinget.

Fanget opp på overvåkningskameraer Det er normalt mange mennesker i området i tidsrommet og er en av de mest sentrale stedene i hovedstadens uteliv.

Episoden ble fanget opp av Stortingets overvåkningskameraer, som er politiets viktigste bevis. Bildene viser at flere festglade bygjester går rett forbi uten å gripe inn.

Opptaket skal også vise at noen stopper opp og ler mens kvinnen ifølge politiet ble påtvunget grov sex, og politiet tror minst en skal ha filmet episoden med sitt mobilkamera.

Politiet mener kvinnen var svært beruset, nærmest bevisstløs og helt ute av stand til å ta vare på seg selv.

Brøt ikke inn Politiet kan ikke tallfeste hvor mange som gikk forbi uten å gjøre noe, fordi sikkerhetsfolkene på Stortinget styrte overvåkningskameraet bort fra et oversiktsbilde til å zoome inn på det som skjedde. Vaktene skal ikke ha brutt inn, men holdt øye med gjerningsmannen på video og kunne peke ham ut for politiet.

FULGTE MED: Voldtekten ble fanget opp av Stortingets overvåkingskameraer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
FULGTE MED: Voldtekten ble fanget opp av Stortingets overvåkingskameraer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Politiet siktet dermed raskt en 15 år gammel nord-afrikaner i saken, men har hatt ett kjempeproblem i etterforskningen: de har hele tiden manglet et offer fordi den fornærmede kvinnen ikke har meldt seg. 15-åringen ble kort tid etter pågripelsen løslatt.

- Vi har fremdeles ikke fått tak i fornærmede, og spørsmålet er nå hvor mye vi skal jobbe med akkurat dette, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe til Dagbladet.

Heller ikke vitner har meldt seg etter at Dagbladet slo opp saken på forsiden 19. juli.

Går mot henleggelse Derfor går det mot henleggelse av saken.

- Jeg vil ikke si at saken blir henlagt fordi siktede må få beskjed fra oss først og ikke gjennom mediene, men jeg skal ikke legge skjul på at det blir vanskelig å komme i mål med denne saken uten fornærmede, sier Hafsmoe.

IKKE TOPP-PRIORITET: Politiet går mot henleggelse av voldtekten foran Stortinget fordi den fornærmede kvinnen ikke har meldt seg. 
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
IKKE TOPP-PRIORITET: Politiet går mot henleggelse av voldtekten foran Stortinget fordi den fornærmede kvinnen ikke har meldt seg. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Leder for Vold- og sedelighetsavdelingen, politiinspektør Hanne Kristin Rohde, opplyser til Dagbladet at saken heller ikke gis topp-prioritet.

- Når ikke hun bidrar, gis ikke det topp-prioritet hos oss. Vi har kvinner som har anmeldt saken og ønsker en oppklaring, sier Rohde.

HOVEDOPPSLAG: Voldtektssaken var hovedoppslaget i Dagbladet 19. juli.
HOVEDOPPSLAG: Voldtektssaken var hovedoppslaget i Dagbladet 19. juli. Vis mer