Går mot katastrofe-vinter

Disse utmattede eldre kvinnene stavrer seg over et fjellpass - på flukt fra russernes bomberegn over Tsjetsjenia - og håper å finne trygghet i naborepublikken Georgia. Men i likhet med tusener av andre tsjetsjenske flyktninger kan de gå en katastrofevinter i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For i dag er det ingen utenlandske hjelpearbeidere på plass ytterst ustabile situasjonen i nordlige Kaukasus.

De aller fleste av de til sammen 170000 som er på flukt har tatt seg over grensene til de to andre naborepublikkene Ingusjetia og Dagestan.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax er det i dag 8000 flyktninger bare i Ingusjetia som ikke har noe sted å bo. Det finnes ikke plass til dem. Hoteller, offentlige bygninger og teltleirer er fulle.

Situasjonen i denne nordlige delen av Kaukasus minner sterkt om flyktningkatastrofen på Balkan for bare et halvt år siden. Da strømmet albanske flyktninger fra Kosovo til Albania og Makedonia. Men mange ble igjen inne i Kosovo og levde under svært vanskelige forhold. En halv million tjetsjenere befinner seg fortsatt inne i Tsjetsjenia. De vil kanskje få det aller vanskeligst til vinteren.

Stappfullt

- Situasjonen for flyktningene i Ingusjetia er allerede svært vanskelig. Men hvis krigen ikke er over før vinteren, vil vi lett stå overfor en alvorlig krise, sier Suzanne Berger i Internasjonale Røde Kors i Genhve til Dagbladet. Ifølge henne er Røde Kors den eneste internasjonale organisasjonen som i dag driver hjelpearbeid direkte til de tjetsjenske flyktningene. Men hjelpen gis gjennom russiske Røde Kors og ved hjelp av lokalt ansatte. Røde Kors har ingen utenlandske hjelpearbeidere i det nordlige Kaukasus.

- For farlig

- Det er rett og slett for farlig å jobbe der. Sikkerhetsmessig er dette området i dag et av de verste i hele verden, sier utenlandssjef Magne Barth i Norges Røde Kors til Dagbladet.

Vendepunktet for Røde Kors kom i 1996 da seks av organisasjonens medarbeidere, blant dem to norske sykepleiere, ble drept på et sykehus i Tsjetsjenia. Drapene er ennå ikke oppklart. De skyldige er fortsatt på frifot. Drapene førte til at Røde Kors trakk ut alle sine utenlandske medarbeidere fra området. Sykehuset er imidlertid fortsatt i drift, med støtte fra Røde Kors. Nå behandler lokale leger og sykepleiere ofrene fra krigen mellom Russland og Tsjetsjenia.

Kidnappinger

- Mulighetene til å drive hjelpearbeid i dette området er bare blitt dårligere og dårligere. Det har skjedd kidnappinger, drap og attentater. Det er ikke lenger mulig for utenlandske organisasjoner å sende egne medarbeidere dit. Hadde det gått an, så hadde vi gjort det umiddelbart, sier Magne Barth.

Norges Røde Kors gir nå sin hjelp gjennom det internasjonale Røde Kors i Genhve. Totalt er det i dag 30000 familier i Ingusjetia, Dagestan og Nord-Ossetia som får hjelp fra det lokale Røde Kors. Men det er for lite, og arbeidet går for sakte. Det er man enige om, både i Genhve og i Oslo.

- Det er ingen tvil om at vi må øke vår innsats betydelig. Forholdene inne i Tsjetsjenia, særlig rundt hovedstaden Groznyj er spesielt vanskelige. Den virkelig store utfordringen for oss akkurat nå, er å kunne nå fram med hjelp til menneskene som befinner seg her. De har det nok allerede like vanskelig som de albanerne som holdt seg hjemme i Kosovo under hele krigen der, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Motangrep

Flertallet av flyktningene som er kommet til Ingusjetia er kvinner, barn og eldre. Mange av dem har oppdaget at det verken var plass eller mat til dem og har valgt å dra tilbake til Tsjetsjenia. I går frøs folk i hjel i Moskva, men ifølge rapportene til Røde Kors har kulda ennå ikke kommet til Ingusjetia.

Russerne gikk inn i Tsjetsjenia 30.september og nærmer seg hovedstaden Groznyj. I går gikk de tjetsjenske styrkene til det første motangrepet, og de russiske styrkene ble drevet flere kilometer tilbake, hevder talsmenn for den tjetsjenske hæren. Disse meldingene tyder på at slaget om Tsjetsjenia på ingen måte vil være over før vinteren setter inn.