- Går mot klart flertall for å hente 10 000 syriske flyktninger

Til tross for at regjeringspartiene Høyre og Frp ikke vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga bestemte Arbeiderpartiets landsmøte at partiet ønsker å ta imot 10 000 flyktninger fra Syria. 5000 i år og 5000 neste år. Også Venstre er for å ta imot 10 000 flyktninger i løpet av 2015 og 2016.

KrF holder sitt landsmøte 8. - 10. mai og vil sannsynligvis komme med et likende vedtak.

Onsdag i forrige uke la også SV fram forslag om 10 000 flyktninger fra Syria, og når Senterpartiets sentralstyre skal møtes seinere denne uka, går det også mot at de vil ta imot 10 000 flyktninger, ifølge Nationen.

Går mot regjeringen Dermed kan det gå mot et klart politisk stortingsflertall for å ta imot langt flere syriske kvoteflyktninger enn hva regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ønsker.

Revidert budsjett legges fram 12. mai. Men den ekstrabevilgningen som skal til for å ta imot 3500 ekstra flyktninger i inneværende år, krever større justeringer enn det som vanligvis gjøres i revidert budsjett.

- Jeg er veldig bekymret hvis det kommer et slikt vedtak. Vi har hatt en rekordhøy bosetning av flyktninger i fjor. Kommunene har bosatt 20 prosent mer enn året før fordi jeg har bedt alle kommuner om å bosette, og vi har økt integreringstilskuddet, sier barne-, likestillings og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) på NRKs Politisk Kvarter i morges.

- Vil ikke tvinge noen Hun og Frp ønsker ikke å ta imot flere flyktninger enn de 1500 syriske kvoteflyktningene som regjeringen har bestemt at skal få komme til Norge i 2015.

I YTTERSTE NØD:  Et tysk shipping-selskap sendte ut dette bildet av en liten båt som synker, med desperate flyktninger som klamrer seg plass. Mange av de som flykter kan ikke svømme, og vil drukne om ingen hjelper dem opp fra Middelhavet. Foto: Opielok Offshore / Epa / Scanpix
I YTTERSTE NØD: Et tysk shipping-selskap sendte ut dette bildet av en liten båt som synker, med desperate flyktninger som klamrer seg plass. Mange av de som flykter kan ikke svømme, og vil drukne om ingen hjelper dem opp fra Middelhavet. Foto: Opielok Offshore / Epa / Scanpix Vis mer

- Hvis det skal komme flere, så vil ikke kommunene klare å bosette dette. Jeg, som statsråd og Frp-er, har ikke tenkt å tvinge kommunene til å ta imot flere, sier Horne.

- Flyktningbarn drukner SV-leder Audun Lysbakken en veldig klar på at Norge må ta imot langt flere syriske flykninger, siden verden nå opplever «det største antallet flyktninger siden årene etter andre verdenskrig».

- Syriske flyktningbarn drukner i Middelhavet, og da kan vi ikke tenke at krigen i Syria er et problem for norske kommuner. Det er en desperat situasjon i Middelhavet nå, og Norge må ta ansvar, sier Lysbakken til NRK.