Går mot lockout

Tolv timer før den norske olje- og gassproduksjonen stenges ned, sto partene i sokkelkonflikten fortsatt steilt på sitt.

Stenger all produsjon:  Dersom partene ikke kommer til enighet, vil all produksjon på norsk sokkel stanses fra midnatt.
Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
Stenger all produsjon: Dersom partene ikke kommer til enighet, vil all produksjon på norsk sokkel stanses fra midnatt. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens arbeidstakerne ikke synes å ha noe å tape på å la det vanskelige spørsmålet om pensjon bli avgjort i tvungen lønnsnemnd, styrer arbeidsgiverne tilsynelatende støtt mot et slikt alternativ. Der i gården snakket man mandag om et tapspotensial på 1,8 milliarder kroner daglig — tilsvarende verdien av den samlede olje- og gassproduksjonen — Det er en god del møtevirksomhet i forbindelse med forberedelsene til nedstengning. Det er ikke bare å trykke på en knapp, sier informasjonsdirektør Eli Anne Nedreskår i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til NTB mandag formiddag. Etter planen skal prosessen med å stenge produksjonen ved 70 olje- og gassfelt i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet starte ved midnatt natt til tirsdag. Spørsmålet mange stiller seg, er om regjeringen vil gripe til tvungen lønnsnemnd før prosessen starter, for å unngå unødige tap og risiko for interesser av stor samfunnsmessig betydning. Tviler på lønnsnemnd — De såkalt samfunnsmessige interessene det er snakk om her knytter seg i det vesentligste til arbeidsgivernes egne bedrifter. De kan ikke klage over tap som er resultat av beslutninger de selv har tatt. Det blir jo helt meningsløst, sier forbundsleder Leif Sande. — Nei, jeg har en god magefølelse. Jeg er ganske sikker på at det ikke blir noen tvungen lønnsnemnd med det første, sier han. Produksjonen kommer til å stanse umiddelbart, ifølge Sande, men selve prosessen med å stenge og sikre anleggene tar ved enkelte installasjoner opptil fire dager, ifølge Statoil. Det er derfor ikke slik at alle de 6.515 arbeidstakerne som rammes av lockouten, blir stengt ute fra arbeidsplassene sine ved midnatt. Oljeselskapene kommer til å kjøre med tilstrekkelig bemanning til nedstengning er gjennomført. Det uavklarte punktet i forhandlingene er arbeidstakerne krav om en tilleggspensjonsordning som sikrer full opptjening og muligheten til å gå av ved 62 år. Sande hevder deres forslag ikke vil koste arbeidsgiverne en krone, fordi han vil bruke midler fra Oljearbeidernes Sosiale Ordninger (OSO) til å finansiere den. Frykter smitteeffekt Uansett var det ingenting som mandag ettermiddag tydet på at partene ønsket å komme sammen for på nytt å prøve å finne en felles enighet før midnatt. OLF viser til «et meget sjenerøst lønnstilbud» på mer enn 5 prosent, men avviser kategorisk å forhandle om pensjon fordi det er noe hver og en må ta opp med sin arbeidsgiver. Nedreskår hevder forhandlingsutvalget ikke engang har mandat til å forhandle om pensjonsspørsmål. Samtidig bekrefter hun at den NHO-tilknyttede arbeidsgiverorganisasjonen frykter en smitteeffekt hvis sokkelarbeiderne får tilleggspensjon inn i det sentrale avtaleverket. Hvis den døra blir åpnet, vil andre også gå igjennom den, mener hun. — Det er allerede andre grupper som var tatt inn slike krav i sine oppgjør, fordi de var sikre på at de ansatte i oljesektoren skulle få det. En slik avtale vil kunne skape presedens, sier hun. Sande avfeier argumentet som «bare retorikk» og «skremsler».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer