Går mot mekling på overtid i natt

Om riksmekler Kari Gjesteby ikke finner en løsning blir det streik blant 29 000 industriarbeidere.

NÆRMET SEG FRSITEN:
Riksmekler Kari Gjesteby i en pause lørdag kveld i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
NÆRMET SEG FRSITEN: Riksmekler Kari Gjesteby i en pause lørdag kveld i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksmekler Kari Gjesteby jobbet i 22-tida i kveld fortsatt for å få en løsning i oppgjøret i frontfagene. Men bare et par timer før fristen gikk ut gjensto mange og viktige spørsmål.

Dersom det ikke blir løsning, blir det streik blant 29.000 industriarbeidere i om lag 800 bedrifter rundt om i landet.

Gjesteby vil overfor NTB ikke si om det er de prinsipielle spørsmålene som er mest vanskelige. Eller om det er om de rene pengespørsmålene at partene står lengst fra hverandre.

- Og det er nå en gang sånn at de prinsipielle spørsmålene også har en pengeside. Ingenting er gratis, sier hun.

Riksmekleren beskriver atmosfæren i meklingen, og partene som seriøse og som arbeidsvillige til å finne en løsning.

Fristen løper ut midnatt, men mye tyder på at det vil bli meklet på overtid.

- Vi tar den tiden det tar, sier Gjesteby.

Positiv av natur Riksmekler Kari Gjesteby er positiv til at det er mulig å oppnå et resultat.

- Jeg tør ikke tro noe, men er av natur optimist, sier hun.

Hun vil ikke gå inn på hvilke temaer som er spesielt vanskelige i meklingen lørdag kveld.

Likevel er det høyst usikkert om det er mulig å få til en løsning. Streikefaren betraktes som stor fordi lønnskravene følges av prinsipielle spørsmål knyttet til omsorgspermisjon ved fødsel, arbeidstid for oljearbeidere og regler for bruk av vikarer og innleid arbeidskraft.

Den tvungne meklingen hos Riksmekleren har vært i gang siden det ble brudd tirsdag.

Ramme aviser En eventuell streik kan blant annet ramme storaviser som VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv og Dagsavisen samtidig som terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik pågår. Årsaken er at Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for de ansatte som sørger for vedlikeholdet av maskinparken ved Media Norge Trykk i Nydalen i Oslo.

Trykkeriets direktør Bjarne Andersen sier til Aftenposten at samtlige aviser uansett vil komme ut som normalt på søndag, men at streiken kan skape problemer utover i uka. Han vil søke Fellesforbundet om dispensasjon fra streiken og viser til at 22. juli-saken gjør det ekstra viktig å få avisene i trykken.

De sentrale lønnsforhandlingene i industrien, det såkalte frontfagoppgjøret, setter standarden for årets øvrige lønnsoppgjør.

Brudd Også i byggfagoppgjøret er det brudd. Der er det meklingsfrist innen midnatt natt til mandag. Uten enighet i byggfagene går 18.500 ved 800 bedrifter ut i streik fra tirsdag morgen.

Det var Fellesforbundet som torsdag brøt meklingen i oppgjøret for byggfagene, i påvente av en avklaring i oppgjøret for frontfagene.

I årets lønnsoppgjør er det også risiko for streik i hotell- og restaurantbransjen etter at Fellesforbundet lørdag brøt meklingen. Hvis ikke partene blir enige, blir det streik fra torsdag. I første streikeuttak er det tatt ut 2.348 medlemmer på over 200 spisesteder, kantiner og hoteller i Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag.

(NTB)