Går mot nederlag om gudstjeneste-plikt før jul

Både Ap og Høyre er lunkne til KrFs forslag om obligatorisk tilbud om julegudstjeneste for norske skoler. Dermed kan debatten være over før den rakk å starte.

KAN FÅ NEI: KrF-leder Knut Arild Hareide kan risikere å gå på nederlag i spørsmålet om at det skal bli obligatorisk for skolene å tilby gudstjenester. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN FÅ NEI: KrF-leder Knut Arild Hareide kan risikere å gå på nederlag i spørsmålet om at det skal bli obligatorisk for skolene å tilby gudstjenester. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): KrF har fremmet forslag om regjeringen skal gjøre det obligatorisk for landets skoler å tilby julegudstjeneste til elevene sine før jul - såfremt den lokale menigheten ønsker det.

Partiet vil også at skolene skal takke ja dersom Den norske kirke lokalt inviterer til gudstjeneste før jul.

I dag er opp til skolene å bestemme om elevene skal tilbys skolegudstjeneste eller ikke - og praksisen varierer.

- For oss handler det om å ivareta en viktig del av vår kulturarv og vi synes ikke det skal være gjenstand for en tilfeldig praksis, sier utdanningspolitisk talsperson Hans Fredrik Grøvan i KrF.

- Rimelig god sjanse

Han viser til en undersøkelse Kommunal Rapport gjorde i 2016, som viste at tjue prosent av norske elever ikke får tilbud om skolegudstjeneste.

Og tror KrF har «rimelig god sjanse» for å få igjennom forslaget i Stortinget.

Det samme sa KrF-leder Knut Arild Hareide i et intervju med NRK da forslaget ble fremmet tidligere i høst.

- I en tid hvor vi må ta vare på røttene våre og gode tradisjoner, ser også andre partier verdien av dette. Jeg tror at forslaget kommer til å få flertall i Stortinget, sa Hareide da.

Forslaget innebærer en slags plikt til å tilby gudstjenester for skolene, men elevene skal, som i dag, ha mulighet til å be om fritak hvis de ikke vil delta.

En rundspørring Dagbladet har gjort hos de andre partiene på Stortinget tyder likevel på at KrF-lederen kan ha overvurdert eget partis gjennomslag.

Frp sier ja - Sp på gli

Frp - som har et nesten likelydende landsmøtevedtak - er nemlig det eneste partiet som tør å varsle støtte til KrF-forslaget.

- Vi synes det er fint at det legges opp sånn at folk kan be seg fritatt, men det bør også være sånn at en aktivt ikke skal trenge å melde seg på. Jeg tror dette vil være fint, både for etnisk norske og dem som kommer fra andre kulturer, all den tid det ikke er noen tvangsordning, sier Frps stortingsrepresentant Morten Wold.

Sp kan også være på gli, men har ikke diskutert det internt ennå:

- Jeg heller i retning av at det er et forslag som er fornuftig, og så kan de enkelte søke fritak fra å delta, men om det er noe som vil være gruppas vedtak er for tidlig å si, sier partiets parlamentariske leder Marit Arnstad, som også er utdanningspolitisk talskvinne, til Dagbladet.

GUDSTJENESTE: Bildet viser en prest ved alteret i Byåsen kirke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GUDSTJENESTE: Bildet viser en prest ved alteret i Byåsen kirke. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Spøker for flertall

KrF kan likevel komme til å slite med å samle et flertall for forslaget, da både Ap og Høyre er tvilende.

- Høyre mener skolegudstjenester er en viktig del av norsk kultur og vår historie. Skolene skal ikke bare utdanne elever, men også danne våre elever. Derfor vil vi sterkt oppfordre alle skoler til å gjennomføre skolegudstjenester som en del av skolens samfunnsoppdrag. Vi tror imidlertid ikke påbud er riktig vei å gå i denne saken, sier utdanningspolitisk talsperson Kent Gudmundsen i Høyre, og viser til at nasjonale påbud ikke bør komme i veien for lokale løsninger.

Utdanningspolitisk talsperson Martin Henriksen i Arbeiderpartiet er like lunken.

- Saken har ikke vært oppe til behandling i komiteen ennå, men jeg kan ikke se at det er et stort behov for at Stortinget skal vedta dette, skriver Henriksen i en sms til Dagbladet.

Uten de to store partiene med på laget, faller KrF-forslaget på steingrunn i Stortinget.​

Årviss debatt

Bakgrunnen for forslaget er at det de siste årene har vært debatt om julegudstjenester i skolen, og gjennomføringen av disse.

Blant annet fikk Nylund skole i Stavanger kritikk tidligere i høst - da foreldrene fikk skjema hvor de ikke bare aktivt måtte melde barna på gudstjeneste, men også krysse av for hvilke julesanger deres barn fikk synge.

KrF mener regelverket i dag skaper usikkerhet for rektorer, og ulik praksis, og at denne usikkerheten fører til at skoler takker nei til samarbeid med Den norske kirke.

«Dagens ordning med at dette skjer ved at noen få foreldre i foreldreutvalg eller rektor alene kan avgjøre om skolen skal takke ja til samarbeid eller ikke, fører til at ikke alle barn får dette tilbudet. Dette mener forslagsstillerne skaper unødvendige og tilfeldige forskjeller mellom skoler, og derfor bør det ligge som en generell føring at hvis den lokale menigheten i Den norske kirke har kapasitet til og ønske om å arrangere skolegudstjeneste, skal skolen legge til rette for dette», skriver KrF-politikerne bak forslaget i sin begrunnelse.

Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget skal avgi innstilling i saken i mars neste år.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer