- Går mot ny palestinsk regjering

Dramatikk da palestinernes statsminister dro til toppmøte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det oppstod skuddvekslinger på grensa mellom Gaza og Egypt da palestinernes statsminister, Ismail Haniyyeh, forlot området for å delta på torsdagens palestinske toppmøte i Saudi Arabia torsdag, melder nyhetsbyrået Ap.

Statsministeren dro ubevæpnet over grensa, ifølge grensevaktene. Like etter at han forlot området, skal skuddepisodene ha startet. Ifølge Fatah-folk som jobber på grensestasjonen, var det de som skjøt opp i lufta da en stor mengde folk forsøkte å presse seg gjennom grensepasseringen etter Haniyyeh. Ingen personer ble skadd eller drept.

Ny regjering

Det nært forestående toppmøtet mellom palestinernes president Mahmoud Abbas og Hamas-sjefen i Syria, Khaled Meshaal, forventes å gi resultater, skriver den israelske avisa Haaretz.

Møtet er på torsdag, i den hellige byen Mekka i Saudi Arabia. Kilder som står partene nær, sier at det går mot en ny enhetsregjering, skriver både Haaretz og BBC.

Optimister

I løpet av det siste året har Hamas- og Fatah-gruppene vært i en stadig mer voldelig og bitter maktkamp. Fredag i forrige uke toppet det hele seg, da over 20 palestinere, inkludert fire barn, mistet livet i de interne kampene i Gaza. Langt over 200 mennesker ble skadd.

Situasjonen er nå ekstremt spent, og Midtøstenkjennere frykter borgerkrig hvis ikke partene klarer å bli enige.

VIL HA SLUTT PÅ MAKTKAMPEN: En palestinsk gutt holder nasjonalflagget mens han ligger på bakken og later som at han er død. I flyktningeleiren Rafah, sør i Gaza, laget en rekke barn i dag et «mini-parlament» der de oppfordret Fatah- og Hamas-lederne til å avslutte den blodige maktkampen som har pågått det siste året. Siden desember har hele 80 palestinere mistet livet i den interne kampen mellom de to palestinske gruppene. Foto : Scanpix
VIL HA SLUTT PÅ MAKTKAMPEN: En palestinsk gutt holder nasjonalflagget mens han ligger på bakken og later som at han er død. I flyktningeleiren Rafah, sør i Gaza, laget en rekke barn i dag et «mini-parlament» der de oppfordret Fatah- og Hamas-lederne til å avslutte den blodige maktkampen som har pågått det siste året. Siden desember har hele 80 palestinere mistet livet i den interne kampen mellom de to palestinske gruppene. Foto : Scanpix Vis mer

Men nå er altså både høytstående Fatah- og Hamas-folk optimistiske. Ifølge Haaretz, har de også grunn til dette, fordi partene har klart å bli enige om en rekke vanskelige spørsmål den siste tida.

Topp-delegasjon

Partene skal være enige om at den nåværende statsministeren Ismail Haniyyeh skal fortsette som sjef i samarbeidsregjeringen. Salem Fayad skal være hans visestatsminister og finansminister.

Ziad Abu Amar forventes å bli utenriksminister, mens den sterkt ønskede innenriksministerposten ennå ikke er avklart. Ifølge Haaretz-kilder, setter Hamas opp en liste over kandidater. Deretter skal president Abbas velge hvem av disse som får jobben.

I tillegg skal tre personer, som ikke er medlemmer av Fatah eller Hamas, bli utnevnt til ministre. Samarbeidsregjeringen forventes dermed å bli bestående av følgende:

Ni Hamas-ministre (i tillegg til statsminister Haniyyeh), seks Fatah-ministre og tre uavhengige ministre. I tillegg vil mindre palestinske fraksjoner, som blant annet PFLP (Folkefronten for Palestina), få fire ministre, sier meldingene.

At partene kan bli enige om en ny samarbeidsregjering, er ikke overraskende, når en ser på hvem som drar til Saudi Arabia for å forhandle. Fatah-folkene dro mot Mekka i går kveld og består blant annet av Abbas og Fatahs sterke mann i Gaza, Muhammad Dahlan.

Hamas har med seg Saudi-Meshaal, Mahmoud al-Zahar med flere.

Mange døde

Minst 80 personer er drept siden desember i fjor. Hele 60 av disse er drept siden 25. januar.

- Det kan komme hindringer, men vi bekrefter at vi drar med oppriktige hensikter, i håp om å få i stand en palestinsk-palestinsk avtale som vil sette en stopper for volden og fremme nasjonalt samhold, sier statsminister Haniyyeh ifølge BBC.

MØTENES MANN:</B> Palestinernes statsminister, Ismail Haniyyeh, i et møte i Gaza by i går. I dag ble det skutt på grensestasjonen mot Egypt like etter at Haniyyeh krysset grensa, melder Ap.