Går mot oransj seier i Ukraina

Presidentens allierte vinner med knapp margin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partier lojale til president Viktor Jusjtsjenko, den provestlige lederen av oransjerevolusjonen, vant med knapp margin valget på ny nasjonalforsamling i Ukraina, ifølge målinger.

De ukrainske velgerne skulle ta stilling til om de foretrekker provestlige kandidater som er lojale mot president Jusjtsjenko, eller kandidater som støtter den prorussiske statsministeren Viktor Janukovitsj.

Og ifølge valgdagsmålinger ligger det an til et comeback for partiene fra oransjerevolusjonen.

Da drøye 20 prosent av stemmene var talt opp mandag morgen ledet partiet til presidentens støttespiller Julia Timosjenko med 34 prosent, foran Regionspartiet til Janukovitsj, som lå an til å få knappe 29 prosent av stemmene.

President Jusjtsjenkos parti Vårt Ukraina lå på tredje plass med 16,5 prosent av stemmene.

Opposisjonsleder Julia Timosjenko sa søndag kveld at hun mandag vil be president Jusjtsjenko om å få begynne arbeidet med å danne en ny regjering.

Timosjenko sa hun forventet at en ny regjering kan være på plass innen to dager.

- To alternativer

INN IVARMEN: Opposisjonsleder Julia Timosjenko sa søndag kveld at hun mandag vil be president Jusjtsjenko om å få begynne arbeidet med å danne en ny regjering. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ SCANPIX
INN IVARMEN: Opposisjonsleder Julia Timosjenko sa søndag kveld at hun mandag vil be president Jusjtsjenko om å få begynne arbeidet med å danne en ny regjering. Foto: REUTERS/Grigory Dukor/ SCANPIX Vis mer

Tidligere på dagen hevdet president Jusjtsjenko at velgerne hadde to klare alternativer i valget: falsk stabilitet eller forandring.

Presidenten oppfordret folk til å stemme for de reformene som ble lovet første gang under folkeopprøret, den såkalte oransjerevolusjonen, i 2004.

- Jeg tror det kommer til å være enkelte følelsesutbrudd etter valget, men det vil bare være små episoder, sa presidenten da han avla stemme i Kiev sammen med familien.

Tiden etter oransjerevolusjonen har vært preget av politisk uro, og Jusjtsjenko skrev ut nyvalg i håp om at hans liberale koalisjon skal få en solid seier som kan kaste rivalen Janukovitsj ut av regjeringskontorene og skape et stabilt flertall for en koalisjonsregjering.

Hastverk

President Jusjtsjenko har tatt sin gamle støttespiller fra oransjerevolusjonen, Julia Timosjenko, inn i varmen igjen etter at hun ble kastet ut av statsministerstolen for to år siden.

En offensiv Timosjenko ankom smilende valglokalet i hjembyen Dnipropetrovsk søndag, og sa at det «oransje teamet» ikke ville kaste bort et eneste sekund dersom det vinner.

- Vi vet at vi må gjøre ti dagers arbeid på en enkelt dag, sa hun.

Etter at valgdagsmålingene ble kjent, uttalte en representant for Vårt Ukraina at Timosjenko trolig blir landets neste statsminister.

Ingen flere nyvalg

Heller ikke statsminister Janukovitsj har tro på at det blir nye demonstrasjoner.

- Jeg tror ikke det kommer til å bli flere nyvalg i Ukraina, sa han etter å ha avlagt stemme.

Han la til at det trolig bare blir protester dersom man opplever at det har forekommet juridiske uregelmessigheter i forbindelse med valget.

450 plasser i den ukrainske nasjonalforsamlingen skal fordeles. Søndagens valg var det tredje på like mange år i det dypt splittede landet. De første offisielle resultatene er ventet i løpet av mandag.

(NTB)