Går mot regjeringsskifte

De rødgrønne leder fortsatt i målinger før søndagens valg i Sverige

SISTE INNSPURT : Socialdemokraternas Stefan Löfven hilser på moderaternas Fredrik Reinfeldt etter slutdebatten på SVT fredag kveld. For å ta igjen den rødgrønne blokken må Alliansen vinne tilbake 200 000 velgere ifølge måling fra DN/Ipsos.
Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix
SISTE INNSPURT : Socialdemokraternas Stefan Löfven hilser på moderaternas Fredrik Reinfeldt etter slutdebatten på SVT fredag kveld. For å ta igjen den rødgrønne blokken må Alliansen vinne tilbake 200 000 velgere ifølge måling fra DN/Ipsos. Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en måling gjort av Dagens Nyheter/Ipsos ser det ut til at det går mot regjeringsskifte, men at avstanden mellom blokkene minsker.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tilsammen støtte av 46,4 prosent  i målingen, en nedgang  på 1,7 prosentennheter siden forrige måling. Det er 6,8 prosentenheter over Alliansen, som består av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

- Forskjellen mellom blokkene er omtrent som i 2010, men omvendt, sier David Ahlin, fra  meningsmålingsbyrået Ipsos til DN.

Ifølge målingen, som ble gjennomført i perioden 7-11. september , får partiene i den regjerenende Alliansen tilsammen 39,6 prosent, som er en økning med 2,7 prosentenheter sammenliknet med forrige måling.

- For å tette gapet må de vinne tilbake 200 000 velgere fra den andre siden. Det krever en spurt som vi aldri før har sett i svensk valg, sier David Ahlin til DN.

Om målingene holder vann, tar trolig Socialdemokraternas leder Stefan Löfven over som statsminister etter Fredrik Reinfeldt etter søndagens valg.

Forskjeller mellom målingene En meningsmåling av United Minds i Aftonbladet lørdag viser at gapet mellom de rødgrønne og alliansen har økt fra 4,2 til 6 prosentpoeng siden tirsdag. En måling gjort av Sifo for Svenska Dagbladet tyder på de rødgrønne har et forsprang på 5,7 prosentpoeng, mens målingen fra DN/Ipsos altså viser en 6,8 prosents ledelse.

Statsviter Emil Aas Stoltenberg sier til Dagbladet at forskjellene mellom målingene som regel skyldes ulike utregningsmetoder og forskjellige utvalg.  

- Alle meningsmålingene har forskjellige utregningsmetoder og forskjellig utvalg. Jeg tror det viktigste er at de har ulike metoder for å justere de tallene de får. Det er forskjell på råtall og de tallene som rapporteres. Ofte har de også ganske små utvalg, og det kan også være skjevheter i utvalgene som har blitt gjort, sier Emil Ass Stoltenberg til Dagbladet.

- Kan vi stole på de tallene vi får?

- Det må man vurdere selv. Stol mer på de undersøkelsene med større utvalg. For å si noe mer må man vite mer om hvordan tallene justeres, og det er det ikke alle som oppgir, sier Stoltenberg. 

Feministisk framgang I målingene til Aftonbladet og Svenska Dagbladet har Feministiskt initiativ økt kraftig og snuser på sperregrensa. Hos Aftonbladet har de økt med 1,4 prosentpoeng og ligger an til 3 prosent, mens Svenska Dagbladet gir dem 3,9 prosent.

Skulle Feministiskt initiativ greide å bryte sperregrensa og komme inn i Riksdagen med en stor gruppe, kan de sammen med de rødgrønne sørge for rødgrønt flertall.

Hittil har det vært regnet som sannsynlig at ingen av blokkene ville få flertall alene, og at det innvandringskritiske Sverigedemokraterna ville komme på vippen.

Hos Dagens Nyheter får SD en oppslutning på 9,4 prosent, og både hos Svenska Dagbladet og Aftonbladet får partiet nok støtte til å gå forbi Miljöpartiet og bli Sveriges tredje største parti. Ingen av blokkene vil samarbeide med SD.

Svakt for de store Målingene viser samtidig svak oppslutning om de to største partiene på hver side, nemlig Socialdemokraterna og Moderaterna.

Sossarna får støtte fra 28,6 prosent, en nedgang fra «katastrofevalget» for fire år siden. Moderaterna går også kraftig tilbake og får støtte fra 21,7 prosent, viser Dagens Nyheters undersøkelse. Hos Svenska Dagbladet får de henholdsvis 31,2 og 21,2 prosent.