Går mot sin vilje

- Det er aldri sånn at en minister ønsker å forlate sin post, sier Lars Peder Brekk (Sp).

VILLE BLI Landbruks - og matminister Lars Peder Brekk måtte gå mot sin vilje. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VILLE BLI Landbruks - og matminister Lars Peder Brekk måtte gå mot sin vilje. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag overrakte Lars Peder Brekk (Sp) nøkkelkortet til Landbruk- og matdepartementets statsrådkontor til partifellen Trygve Slagsvold Vedum.

Selv skulle  han aller helst sett at han fikk beholde det litt lenger. 

Brekk har nemlig vært kjent med at et bytte ville komme «en god stund», og understrekte i dag at den endelige beslutningen var fattet i samråd med partiledelsen.

Så da telefonen fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom, var «han godt forberedt», ifølge ham selv.    
 
- Men ønsket du det selv?

- Det er aldri sånn at en minister ønsker å forlate en så viktig og spennende post, men dette er altså en del av det å legge en kabal som skal styrke partiet fram mot valget i 2013, svarte Brekk.

Får plaster på såret        
Etterfølgeren, Trygve Slagsvold Vedum, har vært stortingsrepresentant fra Hedmark siden 2005. Han er nestleder i Senterpartiet og har vært parlamentarisk leder i Senterpartiets stortingsgruppe siden 2009.

Mye tyder på at den avsatte landbruksministeren vil gå direkte inn i den nå ledige plassen som parlamentarisk leder, en rolle han også har hatt tidligere.       

Den ferske landbruksministeren gjorde i hvert fall lite for å stagge spekulasjonene under dagens nøkkeloverrekkelse. Vedum var klar på at Brekk «heldigvis vill fortsette i nye viktige roller for partiet i morgen».

- Så jeg ser fram til et fortsatt tett samarbeid med ham, sa Vedum - uten at han ville svare på hva han konkret mente med det.     

Odelstradisjon
Brekk er stolt over jobben han har gjort som landbruksminister:

- Det er en stolt og velholdt odelstradsisjon å overlate gården i bedre stand enn det den var i da man selv overtok den, og det mener jeg gjør nå. Trygve får et godt utgangspunkt, sa han. 

Han trakk fram arbeidet med global matsikkerhet, klimameldingen og den ferske landbruksmeldingen som de arbeidsøktene han er mest fornøyd med.

At det «har vært en del støy» rundt ham den siste tiden, mener Brekk bare viser at landbrukspolitikk er noe som betyr mye folk.

- Å være landbruksminister som senterpartipolitiker, er som å kappspringe med kalver. Det er både en krevende og givende jobb, sa den avtroppende ministeren.