Striden om Ullevål sykehus

Går mot sine egne: - Alvorlig overkjøring

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen går ut mot egen regjering i striden om Ullevål sykehus. - Det er et forsøk på å dempe lokaldemokratiet, sier han.

UT MOT REGJERINGEN: Sp-representant Per Olaf Lundteigen stemte i formiddag for Rødts forslag om å avvise statlig regulering av en tomt i Oslo for å sikre nytt sykehusbygg. Flertallet i Oslo bystyre går mot prosjektet og kommunens planmyndigheter har ikke fått ferdigbehandlet det. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
UT MOT REGJERINGEN: Sp-representant Per Olaf Lundteigen stemte i formiddag for Rødts forslag om å avvise statlig regulering av en tomt i Oslo for å sikre nytt sykehusbygg. Flertallet i Oslo bystyre går mot prosjektet og kommunens planmyndigheter har ikke fått ferdigbehandlet det. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Publisert

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen stemte i formiddag mot egen regjering, som vil overkjøre Oslo kommune i striden om ny sykehusstruktur i Oslo.

Regjeringen vil bruke statlig reguleringsplan for å sikre seg en tomt på Gaustad i Oslo til nytt sykehusbygg.

Lundteigen bekrefter overfor Dagbladet at han var den ene Sp-stemmen i voteringen for Rødts forslag.

Rødts forslag fikk støtte fra SV, MDG, Venstre, Frp, Pasientfokus - og altså Lundteigen.

Lundteigen sa i en stortingsdebatt i desember at Oslo kommune må få fortsette reguleringsprosessen.

«Oslo kommunes planavdeling er Norges største og bør være suverent best skikket til å se alle sider av reguleringsplansaken. Etter at den faglige planmyndigheten har kommet med sin vurdering, vil Oslo bystyre på vanlig måte ta stilling til reguleringsplanen. Jeg vil derfor utfordre de andre helsepolitiske talspersonene i denne salen til å si sin mening, om de er enig i en slik vanlig lokaldemokratisk behandling av reguleringsplanen, saken om bygging av nye sykehus for Oslo universitetssykehus, altså å gå imot statlig reguleringsplan.»

- I strid med alle krav

I forbindelse med helse- og omsorgskomiteens behandling av Rødts forslag sa Lundteigen til Dagbladet:

- Jeg står på det samme. Dette er et gigantisk prosjekt med så mange svakheter, faglig og økonomisk. Prosessen er i strid med alt som er av krav til sykehusplanlegging.

Han viste til at det ikke står noe om statlig reguleringsplan i Hurdalsplattformen, og sa at han vurderte å stemme for Rødts forslag. Det gjorde han altså i dag.

- Konklusjonen var i samsvar med mine tidligere uttalelser. Den viser hvor alvorlig jeg ser på statlig reguleringsplan som et forsøk på å dempe lokaldemokratiets engasjement i sykehus – Norges største og dyreste investeringsprosjekt, skriver Lundteigen i en SMS til Dagbladet etter voteringen.

Bare Lundteigen

Senterpartiet med partileder Trygve Slagsvold Vedum i spissen lovet i valgkampen å redde Ullevål sykehus. Sps toppkandidat i Oslo, Jan Bøhler, mente Sp ikke kunne sitte i en regjering som ville legge ned Ullevål sykehus. Men på Hurdalssjøen måtte Sp gi tapt i forhandlingene med Ap. Sp-representant i omsorgskomiteen, Lise Marie Næss Klungland, viste i debatten til at dette er en sak Sp har tapt.

- Jeg liker ikke statlig regulering. Men jeg støtter det for å sikre at fellesskapets penger blir brukt best mulig. Statlig plan sikrer nødvendig framdrift, sa Klungland i debatten.

- Det er bra av Lundteigen som den eneste fra Senterpartiet å stå opp imot tidenes dyreste hestehandel. Men at resten av Sp-representantene stemte for statlig regulering, er et løftebrudd velgerne ikke vil glemme med det første, sier Rødts forslagsstiller Seher Aydar.

-Jeg blir oppriktig bekymret av å se at regjeringen avfeier alvorlige bekymringer, og velger å ikke svare på viktige spørsmål, men bare snakker om viktigheten av å gjennomføre planer som kan ha helsemessig risiko, så fort som mulig.

- Dette prosjektet kan bli en katastrofe både for Oslos befolkning og for økonomien i hele Helse-Sør Øst. Da er det minste regjeringen kan gjøre å lytte til de bekymringene som finnes, sier Rødt-representanten.

Enorm arroganse

Helse Sør-Øst vil altså legge ned Ullevål sykehus og isteden bygge nytt på Gaustad, en tomt regjeringen nå vil bruke statlig reguleringsplan for å sikre seg.

- Staten viser en enorm arroganse overfor lokaldemokratiet. Dette er et for stort prosjekt på en for liten tomt, sa Venstres Ola Elvestuen.

Han mente ingen andre utbyggere enn staten kan få gå fram en slik måte. Han mente at prosessen rundt ny sykehusstruktur i Oslo har vært skakkjørt fra start. Cecilie Myrseth (Ap) avviste på det sterkeste at prosessen har vært udemokratisk.

Må sikre framdrift

I torsdagens stortingsdebatt sa Arbeiderpartiets og Høyres talspersoner at sykehusprosjektet ikke må settes på vent, og at statlig regulering er nødvendig for å sikre nødvendig framdrift.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) viste til at det er seks år siden Helse Sør-Øst besluttet å legge ned Ullevål sykehus og bygge nytt på Gaustad og på Aker. Hun viste også til at Stortinget i 2019 ga lånetilsagn til prosjektet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer