Går mot sitt eget parti: - Frykter barnas beste ofres på likestillingens alter

Abid Raja (V) går imot regjeringen og egen partileder og foreslår aldersgrense for delt omsorg ved samlivsbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du og personen du har barn med går fra hverandre, hvor skal barna bo? 50/50-fordeling av omsorgen er i dag blitt den nye «normalen». Men hva hvis dere ikke blir enig, og barnefordelingssaken blir avgjort av en domstol?

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) vil endre barneloven for å stimulere foreldre til å velge delt omsorg - noe som i praksis vil bety økt likestilling mellom mor og far i barnefordelingssaker. 

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) er uenig, og vil på partiets landsmøte om to uker foreslå å endre dagens regelverk i motsatt retning.

Han vil at barn under tre år skal bo hos den personen de har sterkest tilknytning til - og går dermed i mot egen partileder Trine Skei Grande (V), som har signalisert at hun støtter regjeringen.

- Jeg tror jeg vi i Norge er i ferd med å gjøre mange småbarn en bjørnetjeneste ved å legge likestillingshensyn til grunn når vi avgjør spørsmål om barn og barnefordeling, og at det er feil utgangspunkt og slutning hvis likestilling er førende for hvor barnet skal bo, sier Raja.

Setter treårsgrense Han frykter at man i Norge er i ferd med å «ofre perspektivet om barnets beste på likestillingens alter». Nå håper han eget parti vraker regjeringens forslag til endringer i barneloven - og istedet støtter forslaget hans.  

Norske psykologspesialister har nemlig tatt til orde for at barn må være minst tre år gamle før de er robuste nok til å tåle delt omsorg.
 
- I Australia har man nylig prøvd ut dette med 50/50-fordeling av omsorgen og konkludert med at det var feilslått opp mot barna det gjelder. Det er bare klokt å innse at man har gjort feil, og det kan gjøres også her, sier Raja.

Svekker likestillingen Trolig vil norske fedre bli taperne hvis Rajas forslag blir realitet, ettersom mange småbarn trolig har sterkest tilknytning til mor.

Han mener svekket likestilling er en pris det er verdt å betale.

- Spørsmålet er om det er hensynet til barnets beste eller voksnes ønsker om likestilling som bør være avgjørende. Jeg føler at det er i ferd med å tippe andre veien og at likestillingen trumfer prinsippet om barnets beste, og det er en urovekkende utvikling, sier Raja.

Krf og SV har vært kritisk til forslaget om likestilt omsorg for barn mellom foreldre. Det samme er trolig Ap, mener Raja.

Kan velte forslaget
Han tror Venstre kan være partiet som avgjør om regjeringens forslag får flertall eller ikke. Det er imidlertid lite som tyder på at Raja har støtte i eget parti. 

Venstre-leder Trine Skei Grande har overfor Klassekampen tidligere signalisert at hun støtter Hornes linje.

Rajas forslag har dessuten blitt diskutert, og nedstemt av flertallet, i et partiinternt utvalg som jobber med barne- familie og oppvekstsspørsmål opp mot Venstre-landsmøtet.

- Jeg er ikke helt sikker på om jeg vinner fram på dette spørsmålet på landsmøtet. Det er kontroversielt generelt, og særlig i det liberale Venstre, men jeg vil argumentere for at kunnskapspartiet Venstre bør lytte nettopp til forskerne, sier Raja. 

- Er forslaget ditt realistisk?

- Det er et stykke arbeid som vil måtte gjøres overfor andre partier, men fordi Sakkyndige Psykologers Forening og barnets beste er på min side, og jeg tror at også Barneombudet også vil ha sans for det, tror jeg det skal gå an å få det til, sier Raja.

Venstre-leder Trine Skei Grande hadde ikke mulighet til å kommentere saken da Dagbladet var i kontakt med henne lørdag kveld.