Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går mot slutten for Jarlsberg-eksporten

Om den ikke er lagt ned før, vil en frihandelsavtale mellom USA og EU være dødsstøtet for de norske subsidiene til eksport av Jarlsbergost, skriver Finansavisen.

 Ni liv:  Norske forbrukere har subsidiert eksporten av Jarlsberg med 200 millioner kroner i året. Nå kan det snart være slutt på ordningen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Ni liv: Norske forbrukere har subsidiert eksporten av Jarlsberg med 200 millioner kroner i året. Nå kan det snart være slutt på ordningen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Eksportsubsidene til Jarlsberg har vært en landbrukssubsidie med ni liv: Norske forbrukere har subsidiert eksport av Jarlsberg-ost med rundt 200 millioner kroner i året, ifølge en rapport Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) utarbeidet nylig.

Under WTO-forhandlingene i Cancun i 2003 tilbød den norske regjeringen å kutte ut eksportsubsidiene, skriver Finansavisen.

I 2005 vedtok 150 medlemsland i WTO å fjerne eksportsubsidier på landbruksprodukter innen 2013.

Men vedtak er ikke det samme som gjennomføring, og etterhvert gikk hele forhandlingsrunden i stå. Snart viser kalenderen 2015, og subsidiene er fortsatt ikke fjernet.

- Blir garantert tema Men om ikke WTO-forhandlinger eller en blå regjering har klart å fjerne eksportstøtten før, vil trolig et gjennombrudd i de såkalte TTIP-forhandlingene mellom USA og EU sørge for det, skriver Finansavisen.

Eller nærmere bestemt, en norsk tilslutning til avtaleområdet i form av en frihandelsavtale med USA. For Norge vil målet med en slik avtale være å få like god tilgang til det amerikanske markedet som det EU får, men det vil ikke være gratis.

- Eksportsubsidiene av Jarlsberg-ost blir neppe påvirket av TTIP direkte, men vil garantert bli tema i forhandlinger om en eventuell frihandelsavtale mellom Norge og USA, sier Arne Melchior, seniorforsker på Nupi med handelspolitikk som spesialfelt, til Finansavisen.

- Det som er helt sikkert, er at USA vil starte med å kreve full tollfrihet på landbruksområdet, og at det ikke vil bli noen avtale med USA uten en merkbar liberalisering, sier Melchior.

Flere nyheter Nye fastrenter på studielånet
Nedturen i olje og offshore påvirker norske PMI-tall
- Vi må slutte å bygge europaveier med 40-soner og rundkjøringer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling