Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går mot tidenes svakeste valg - derfor blir Jonas likevel sittende

Hver tredje Ap-velger er borte siden valget i 2015. Dagbladets kilder tror likevel at Jonas Gahr Støre sitter trygt, blant annet fordi det ikke finnes noe alternativ.

GRILLES: Dagbladets Christopher Sjuve tar med Jonas Gahr Støre på en liten grillings utenfor Stortinget. Video: Marie Røssland. Vis mer

Ap har mistet hver tredje velger siden kommunevalget i 2015, viser Ipsos målinger. Det har skjedd i en periode der regjeringspartiene sliter og samlet har mistet oppslutning. Alt tyder på at Jonas Gahr Støre blir en av valgets store tapere. Likevel blir han trolig sittende.

Støre sier selv i et intervju med Dagbladet lørdag at han forventer debatt om sin stilling og evaluering av valgkampen. Han slår samtidig fast at det ikke er noen tvil om at han fortsetter og vil lede Ap til regjeringsmakt i 2021.

Det kan bli debatt om ledelsen, ordførere og andre frustrerte tillitsvalgte både i Ap og LO kan ta til orde for det, men Støre sitter likevel trygt. På visse vilkår:

Bedre enn 2017

Hvis Ap skulle falle langt dypere enn de siste målingene tyder på, miste storbyer og miste Nord-Norge, blir det mer enn evaluering.

- Da må vi spørre oss hva vi holder på med, sier en sentral kilde.

PARTILEDERDEBATT: Trine Skei Grande lot seg ikke pille på nesa da hun fikk taletid under onsdagens partilederdebatt på TV 2. Video: Med tillatelse fra TV 2 Vis mer

Etter Aps elendige stortingsvalg i 2013 og i 2017, ble det oppvask i Ap. De kritiske punktene som kom fram i medlemsundersøkelsen var: Ap fikk ikke fram sitt prosjekt, skillelinjen mellom Ap og regjeringen ble utydelig. Distriktspolitikken kom for dårlig fram. Forlikene med regjeringen, først og fremst politireformen og forsvarsforliket med nedlegging av Andøya gjorde at Ap ikke framsto som et tydelig opposisjonsparti overfor regjeringen

Skattebudskapet ble ikke godt nok formidlet, og negativ oppmerksomhet om Støres private økonomi ble nevnt som et problem. Samarbeidsflørt med Venstre ble ikke godt mottatt, særlig i LO.

Denne gangen sier kilder i ulike deler av partiet at Ap har truffet bedre med sakene: Heltidsstillinger, gratis skolemat, nei til kommersielle interesser i barnehager og eldreomsorg og kommunal klimapolitikk er «riktige saker» for Ap, er en gjengs oppfatning. Likevel har Ap falt i oppslutning i løpet av valgkampen.

Derfor sitter Jonas trygt - for nå

Dagbladet har snakket med kilder i ulike deler av Ap og LO over tid.

Når Jonas Gahr Støre sitter trygt nå, skyldes det flere forhold:

  • Når Ap har tapt stort i Nord-Norge og andre distrikter til Sp, har det sammenheng med politikken Ap sto på i forrige stortingsperiode, først og fremst forlikene med regjeringen og utydelig distriktspolitikk. Sp tok rollen som det tydeligste opposisjonspartiet, og har bare styrket den. Ap har justert kursen, har blant annet fristilt seg fra politireformen og har varslet mulig reversering av sammenslåingen av Troms og Finnmark. Men Ap sliter fortsatt med virkningen av feilgrepene fra forrige stortingsperiode.
  • Bompengeopprøret og mobiliseringen av klimaforkjemperne har svekket de tradisjonelle «styringspartiene» Ap og Høyre. Framvekst av ensakspartier og protestpartier på bekostning av tradisjonelle «styringspartier» er en internasjonal trend.
  • Partiene Ap samarbeider med, styrker seg, mens regjeringspartienes flertall er borte. Det gir et godt grunnlag fram mot neste valg og kampen om regjeringsmakt.
  • Etter to krisepregede år, som følge av elendig valg, metoo og Trond Giske-saken ønsker «ingen» i partiet en ny, opprivende strid.
  • Og ikke minst, det er ingen andre lederkandidater i Ap i øyeblikket som kan samle partiet dersom Støre skulle gå.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling