- Går mot total kollaps

Gaza bryter sammen, både politisk, sosialt og økonomisk, mener midtøstenekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hamas tok i dag kontroll over nok en Fatah-kontrollert post. De stormet sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter i Gaza by, som er av nøkkelpostene for å oppnå kontroll over hele Gazastripen. Nyhetsbyrået AP melder at flere eksplosjoner rammer byen, og at røyk står opp fra hovedkvarteret.


- Borgerkrigen er et faktum, sier midtøstenekspert Gro Hasselknippe.

Hun mener hovedkvarteret er siste instans før Hamas har full kontroll, og ifølge AP er overtakelsen i ettermiddag så godt som fullstendig.

Hamas kamper med rivaliserende Fatah har etterlatt seg Gaza i krise. Siste oversikt viste rundt 80 drepte, et tall som stadig øker. Humanitære hjelpearbeidere trekker seg ut, og store deler av sivilbefolkningen står uten mat og legehjelp. De holder seg innendørs i frykt for å havne i kryssilden.

Kollaps

- Det går mot total kollaps, både sosialt, økonomisk og politisk, sier Anders Bjørkelo, midtøstenekspert og professor ved Historisk institutt på Universitetet i Bergen.

- Palestinerne ruineres, dag for dag, mens Vesten står og ser på. Israel tilbakeholder midler palestinerne har krav på, og Vesten har stanset bistand, sier Bjørkelo.

Han mener Vestens boikott av palestinske myndigheter er en stor del av årsaken til oppblussingen de siste dagene.

TAR MAKT: Hamas stormet i dag sikkerhetsstyrkens hovedkvarter i Gaza by. Her fører de Fatah-tilhengerne ut av bygget. Foto: Al Aqsa TV Via AP Tv/SCANPIX
TAR MAKT: Hamas stormet i dag sikkerhetsstyrkens hovedkvarter i Gaza by. Her fører de Fatah-tilhengerne ut av bygget. Foto: Al Aqsa TV Via AP Tv/SCANPIX Vis mer

- Hamas, som vant valget, har ikke fått uttelling for seieren, fordi regjeringen ble boikottet av Vesten. Det er fortsatt Fatah som har kontroll med administrasjon og byråkrati, som de har hatt i mange år. Alle som kommer i en maktposisjon er forventet å levere resultater, men Hamas har stått på sidelinjen, forklarer Bjørkelo.

- Om vi støtter Abbas og samlingsregjeringen nå, vil det være for seint, det vil ikke ha noen effekt, for nå er det folk med våpen som har kontroll, sier Bjørkelo.

Fatah har flertall

Kampene vil ikke spre seg til Vestbredden, mener Hasselknippe.

- Hamas står sterkere på Gaza, de har ikke det samme fotfeste på Vestbredden, sier hun.

Likevel er det ikke Hamas som har støtten fra flertallet, verken på Gaza eller Vestbredden, forklarer Hasselknippe. Hamas vant valget, men i realiteten er det Fatah som har den største oppslutningen.

- Hamas fikk flertall kun fordi Fatah ikke hadde noen god valgstrategi. De klarte ikke å komme til enighet, noe som førte til at mange Fatah-medlemmer stilte med uavhengige lister. I realiteten er Fatahs oppslutning 10 prosent over Hamas.

Fafo foretok en meningsmåling blant palestinerne i desember. Fatah fikk da 33 prosent, Hamas fikk 22 prosent. På Gaza var støtten til Fatah enda større, og hele 14 prosentpoeng skilte de to.Men Hamas har flertall i nasjonalforsamlingen, og ser ut til å være den sterkeste part militært.

- Går mot total kollaps

Ikke håp

Abbas har tidligere oppfordret partene til å legge ned våpnene og oppnå enighet, men har i dag beordret sikkerhetsstyrkene til å kjempe mot Hamas. Han annonserte tidligere i dag at han i ettermiddag skal uttale seg om en «viktig avgjørelse», og det er ventet at han trekker Fatah ut av samlingsregjeringen. Det mener Bjørkelo vil bety at utsikten til en våpenhvile blir enda mer tåkete.

- Regjeringen fungerer jo ikke per i dag, men så lenge den er der, er det fortsatt et håp om våpenhvile. Det løpet er vel uansett kjørt nå, sier Bjørkelo.

Om regjeringen oppløses står palestinerne igjen med en nasjonalforsamling hvor Hamas har flertall, og en president fra Fatah. Steile motstandere i en fastlåst situasjon.

- Jeg ser for meg at regjeringen bryter sammen, så får vi en periode med forsøk på å danne en ny regjering, mener Bjørkelo.

Han kan vanskelig se for seg en ny samlingsregjering, og noe nyvalg kan ikke Abbas få i gang.

- Han forsøkte det i vinter, men Hamas påpekte at presidenten ikke har myndighet til å oppløse nasjonalforsamlingen, forklarer Bjørkelo.

- Vi kan risikere å få et Gaza hvor Hamas styrer, og en Fatah-styrt Vestbredden, sier Bjørkelo.

Stengte grenser

Gaza er så godt som hermetisk lukket. Bekjempede Fatah-soldater har rømt landet, men sivile som forsøker å krysse grensen blir stanset. Ingen kommer seg ut av Gaza på lovlig vis.

- Israel har stengt dem helt inne. Soldatene kommer seg ut fordi de har kontakter, men det er ikke mulig på lovlig vis. De som forsøker å klatre over blir skutt, forteller Hasselknippe.

Fafos medarbeider på Gaza, Hani el-Dada, skulle reise ut fra Gaza denne uken. Han hadde alle papirene i orden, men måtte reise hjem igjen, forteller Hasselknippe.

- Nå holder han seg bare innendørs. Han tør ikke gå ut.

TAR OVER: Hamas stormer sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter.
GAZA BY: Røyken stiger fra de Fatah-sympatiserende sikkerhetsstyrkenes hovedkvarter i byen.