NESTE.  Angela Merkels kandidat, Christian Wulff,  kommer sannsynligvis til å bli Tysklands nye president- selv om tyskere fleste ikke vil ha ham.
NESTE. Angela Merkels kandidat, Christian Wulff, kommer sannsynligvis til å bli Tysklands nye president- selv om tyskere fleste ikke vil ha ham.Vis mer

Går mot upopulær president i Tyskland

Ender sannsynligvis opp med en president folket ikke vil ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Når Tyskland i morgen skal velge ny president, ender landet sannsynligvis opp med en president som har svært liten støtte i folket. Av de to mest aktuelle kandidatene, Joachim Gauck og Christian Wuff, er det Gauk som har størst støtte i den tyske befolkningen.

Ifølge ukemagasinet Der Spiegel støtter 42 prosent av den tyske befolkningen Gauck, mens bare 32 prosent støtter Wulff. Likevel er det forventet at Wuff vil gå av med seieren.

Indirekte valg Presidenten i Tyskland er nemlig indirekte valgt og velges av en egen valgforsamling (Die Bundesversamlung). Denne forsamlingen består både av medlemmer av det av det tyske parlamentet og representanter for de ulike tyske delstatene.

I morgendagens valg er det derfor ventet at Wuff, som er kandidaten til den tyske koalisjonsregjeringen, vil gå av med seieren.

Til sammen har nemlig de to regjeringspartiene, kristendemokratene og fridemokratene, flertall i valgforsamlingen.

Usikkert Utfallet av  presidentvalget er likevel ikke sikkert.  Medlemmene av valgforsamlingen står nemlig fritt til å stemme som de vil, og flere fridemokrater har signalisert at de vil stemme på Gauk, som er kandidaten til de tyske sosialdemokratene og de grønne. Likevel forventer de fleste eksperter at Wuff vil bli tyskernes nye president, blant annet fordi det tyske venstrepartiet stiller med en egen kandidat og slik splitter opposisjonen. 

Likevel har den populære Gauck gjort presidentvalget til en politisk hodepine for den tyske forbundskansleren, Angela Merkel ettersom det har splittet regjeringen. Merkel sliter allerede med å holde koalisjonsregjeringen sammen, og tyske medier har allerede speukulert i om det kommer til å bli skrevet ut nyvalg.