THRILLER: Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene viser et 3-4 prosents forsprang for brexit-tilhengerne som vil at Storbritannia skal forlate EU. Foto: NTB Scanpix
THRILLER: Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene viser et 3-4 prosents forsprang for brexit-tilhengerne som vil at Storbritannia skal forlate EU. Foto: NTB ScanpixVis mer

Går mot valgthriller i Storbritannia

Ei uke før den britiske folkeavstemningen blåser valgvinden mot et flertall for brexit. Alt tyder på en valgthriller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingene viser et 3-4 prosents forsprang for brexit-tilhengerne som vil at Storbritannia skal forlate EU.

Men britiske meningsmålere har tatt kraftig feil før, sist under parlamentsvalget i fjor, da ingen spådde at det skulle ende med rent flertall for det konservative partiet.

Valgekspert Bernt Aardal peker på at jevne meningsmålinger også gir større feilmargin.

– Feilmarginene er faktisk større ved et nær 50/50 resultat enn når meningsmålingene viser klarere forskjeller. Vi snakker da om feilmarginer på opp mot 4-5 prosent, selv om meningsmålingene er gjort på en eksemplarisk måte, sier Aardal.

Stor usikkerhet

Torsdag viste en meningsmåling gjort på telefon av Ipsos Mori at 53 prosent av dem som har bestemt seg, kommer til å stemme for at Storbritannia må forlate EU. Det er første gang ut-leiren leder i den månedlige undersøkelsen som er gjort for avisen Evening Standard.

Aardal peker på at i noen av disse telefonundersøkelsene får de spurte kun spørsmål om de vil stemme ja eller nei. Det er ikke noe vet-ikke-alternativ, i motsetning til i de nettbaserte undersøkelsene.

– Når folk presses til å si hva de skal stemme, lander de gjerne på status quo. Dette er interessant i lyst av de siste målingene som viser et lite forsprang for utsiden. Det gir en antydning om at det har vært et skifte i opposisjonen, og at det kan gå mot nei til å forlate EU, sier Aardal.

HEIER PÅ UNIONEN: En folkemengde demonstrerer foran Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix
HEIER PÅ UNIONEN: En folkemengde demonstrerer foran Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Deltakelse

Aardal sier at det samtidig er knyttet stor usikkerhet til valgdeltakelsen i folkeavstemninger.

– Vi vet at en del av dem som vil ut av EU fordi de er misfornøyd eller er mot makteliten, ikke er så ivrige etter å stemme. Så det er en risikosport å spå utfallet. Det kan vippe begge veier, sier Aardal.

Han sier at det at ut-leiren nå har vind i seilene, til dels også kan bidra til å mobilisere dem som vil forbli i EU.

– Hva som skjer i de siste dagene fram mot folkeavstemningen, er også avhengig av hvordan de som leder kampanjene på hver side, kan oppildne sine tilhengere, sier Aardal.

Aviser toner flagg

Brexit-general Boris Johnson kan glede seg over ikke bare gode meningsmålinger, også bookmakerne har tro på at det går mot et flertall for utmelding. Veddemålsgiganten Betfair mener det er 60 prosent sjanse for at folkeavstemningen ender med et ja til utmelding av EU.

Torsdag tonet avisen Financial Times flagg. Som ventet gir finansavisen sin støtte til dem som vil forbli i EU. Avisen mener en utmelding vil være svært ødeleggende for britisk økonomi.

Også Storbritannias mest leste avis, The Sun, har gitt EU-råd til sine lesere. Tabloiden, som har 4,5 millioner lesere, gikk tirsdag ut og oppfordret britene til å stemme for brexit.

(NTB)