Går ned 600 000 i lønn

For å bli venstresidens sjefstenker.

LØNNSKUTT:  Som DnB-direktør tjener Marte Gerhardsen betydelig mer enn Jens Stoltenberg gjorde som statsminister. Nå går hun ned til en lønn på statsrådnivå for å bli venstresidens nye sjefstenker og direktør i den nye tenkesmia Agenda. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
LØNNSKUTT: Som DnB-direktør tjener Marte Gerhardsen betydelig mer enn Jens Stoltenberg gjorde som statsminister. Nå går hun ned til en lønn på statsrådnivå for å bli venstresidens nye sjefstenker og direktør i den nye tenkesmia Agenda. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag er Marte Gerhardsen direktør i DnB og tjener godt over en statsministerlønn på det.

- Jeg har en lønn på 1,54 millioner kroner og fikk i fjor en bonus på rundt 400 000 kroner, sier hun til Dagbladet.

Drøyt 1,9 millioner kroner er godt over det Erna Solberg tjener på å være statsminister i Norge. Hun har en årslønn på 1 469 831 kroner.

Nå går den tidligere banktoppen over til å bli sjefsideolog for sentrum og venstresidens nye tankesmie sponset av LO og industrieier Trond Mohn. Arbeidsliv og lønnsdannelse vil være et sentralt arbeidsfelt for tenketanken.  Hun er ikke hundre prosent sikker på hva hun vil tjene i den nye jobben.

- Jeg har ikke forhandlet lønn egentlig, for jeg skjønte jo med en gang at den lønna jeg har nå ikke er aktuell i en tenketank, sier hun.

- Hun vil tjene omtrent det samme som en statsråd, altså rundt 1,3 millioner kroner, sier advokat Geir Lippestad som er styreleder i tenketanken.

Han forklarer at dette lønnsnivået ble satt av styret i Agenda før de gikk ut for å lete etter lederkandidater.

- Vi tenkte at tidligere statsråder kunne være aktuelle og at lønnsnivået måtte ligge omtrent der, sier han.

Statsministerlønn
Den nye ideologen som skal ta opp kampen med høyresidens profilerte tenkere i Civita og Minerva, sier at hun ikke har brydd seg så mye om lønn.

- Jeg har jo vært i en bransje hvor lønnsnivået har vært veldig høyt. Så går jeg ned i lønn nå, men det har ikke vært styrende for meg. Dette er så spennende at dette gjør jeg uansett. Lønn har ikke vært driveren for det jeg har gjort, jeg har gått etter arbeidsoppgavene og det jeg synes har vært spennende å drive med, sier hun.

Men lønnspolitikk og mekanismer for lønns-setting blir et viktig tema for en tenketank på venstresiden i norsk politikk.

- Lønnsdannelse og arbeidsliv er noe vi i Agenda vil ta opp til debatt. Lønnsdannelse mellom ulike sektorer vil jo være et aktuelt tema for oss. Det som er viktig for meg er at det ikke blir masse synsing, men faktabaserte analyser og kunnskap. Og så skal vi ha politiske diskusjoner basert på det, sier hun.

- Har du fortjent en høyere lønn i DnB enn det statsministeren har?

- Jeg vil ikke diskutere min egen lønn. Jeg har fått et lønnstilbud og tatt i mot det.

Marte Gerhardsen er datter av tidligere byrådsleder i Oslo Rune Gerhardsen (Ap) og tidligere Ap-statsråd Tove Strand. Hun er barnebarn av Ap-legenden Einar Gerhardsen, som var statsminister i 16 år på 40-, 50- og 60-tallet.

Også sjefen til Marte Gerhardsen i DnB har bakgrunn fra det sosialdemokratiske Norge. Rune Bjerke var selv en ivrig AUF-er, er gift med Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn og er en venn av Jens Stoltenberg.
Bjerke har nylig måttet tåle kritikk for at han selv fikk bonusforhøyelse på 457 000 kroner samtidig som han inviterte til spleiselag der både kunder, ansatte og eiere skulle bidra til et mer solid bankvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer