Harde kamper i Ukraina:

- Går over lik

Kampene i Soledar og Bakhmut drar seg til. Britisk etterretning mener Russland mest sannsynlig har kontroll på det meste av bebyggelse i Soledar.

HARDT UT: Viseforsvarsminister Hanna Maliar skrev nylig på Twitter at Russland bokstavelig talt går over likene til sine egne soldater i kampen om Soledar og Bakhmut. Foto: Shutterstock / NTB
HARDT UT: Viseforsvarsminister Hanna Maliar skrev nylig på Twitter at Russland bokstavelig talt går over likene til sine egne soldater i kampen om Soledar og Bakhmut. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britisk etterretning skriver tirsdag morgen at Russland og Wagner-styrker mest sannsynlig har kontroll på det meste av bebyggelsen i nøkkelbyen Soledar i Donetsk-fylket.

De siste fire dagene har de russiske styrkene i området gjort taktiske framskritt i byen. Tjenestemenn i Kyiv har uttalt at Russland har trappet opp et kraftig angrep rundt saltgruvebyen og nærliggende fronter, ifølge Reuters.

Kontroll på forsvarslinjer

Byen ligger ti kilometer nord for Bakhmut, som ifølge britisk etterretning sannsynligvis er Russlands umiddelbare hovedmål.

- Russlands Soledar-akse er høyst sannsynlig et forsøk på å omslutte Bakhmut fra nord, og for å forstyrre ukrainske kommunikasjonslinjer.

UKRAINA: Russiske soldater må rulle i sikkerhet når de oppdages av en ukrainsk droneoperatør i Bakhmut. Video: Forsvaret i Ukraina. Vis mer

Britene påpeker at en del av kampene har fokusert på innganger til de 200 kilometer lange nedlagte saltgruvetunnelene som går under distriktet. En bekymring er at disse kan bli brukt til infiltrasjon bak linjene.

Til tross for det økte presset på Bakhmut, opprettholder ukrainerne stabile forsvarslinjer i dybden og har kontroll over forsyningslinjer. Det er derfor usannsynlig at Russland vil omslutte byen umiddelbart, ifølge etterretninga.

Returnerte raskt

Natt til tirsdag ble det meldt om kraftige russiske angrep mot Soledar. Kampene i byen beskrives som noen av de mest intense siden krigens start for elleve måneder siden, og ifølge Reuters har begge sider lidd store tap.

HARDE KAMPER: Røyk stiger over byen Soledar etter et angrep søndag 8. januar. Foto: AP / NTB
HARDE KAMPER: Røyk stiger over byen Soledar etter et angrep søndag 8. januar. Foto: AP / NTB Vis mer

Viseforsvarsminister Hanna Maliar var tidlig ute og pekte på at det i hovedsak var den private, russiske hærstyrken Wagner som ledet an angrepet.

På Telegram skrev hun at ukrainske styrker avverget et tidligere forsøk fra Russland om å ta byen, men at et stort antall enheter fra Wagner raskt kom tilbake og satte inn nye taktikker og flere soldater med tungt artilleri.

- Fienden går bokstavelig talt over likene til sine egne soldater ved å bruke masseartilleri, MLRS-systemer og bombekastere, skrev Maliar.

The Institute for The Study of War (ISW) skriver at Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin, ofte omtalt som «Putins kokk», utnytter situasjonen for å styrke gruppas omdømme.

Dekket av lik

Wagner-gruppa selv har hevdet å ha erobret territorium i Soledar de siste dagene.

- Mange russiske kilder har diskutert seirene som indikatorer på at kreftene til Wagner-gruppa snart kan omringe Bakhmut, skriver ISW i sin daglige oppdatering.

Wagner-gruppa er kjent for blant annet å rekruttere soldater fra Russlands fengsler og kompromissløs vold.

«PUTINS KOKK»: The Institute for The Study of War mener Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin utnytter situasjonen for å styrke gruppas omdømme. Foto: AP / NTB
«PUTINS KOKK»: The Institute for The Study of War mener Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin utnytter situasjonen for å styrke gruppas omdømme. Foto: AP / NTB Vis mer

Ifølge Reuters har Prigozjin forsøkt å erobre Soledar og Bakhmut i flere måneder, på bekostning av mange liv. Lørdag uttalte han at grunnen ligger i nettverket av hulegruvetunneler under bakken, som kan romme store mengder mennesker, samt stridsvogner og annet utstyr.

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uttalt seg og hevder situasjonen er vanskelig, men at Ukraina fortsatt har kontroll over både Soledar og Bakhmut. Begge byene er nøkler til å kontrollere hele Donbas-regionen, og det har vært her de mest intensive kampene i krigen har funnet sted de siste ukene, ifølge NTB.

Zelenskyj refererte til til nye og hardere angrep, og sa blant annet at ingen vegger har blitt stående og at bakken er dekket av russiske lik.

- Takket være motstandskraften til våre soldater i Soledar, har vi vunnet ekstra tid og ytterligere styrke for Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer