Går på dagen

Stortingsdirektør Marianne Andreassen vedtar boten fra Datatilsynet og sier opp.

SIER OPP: Stortingsdirektør Marianne Andreassen slutter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SIER OPP: Stortingsdirektør Marianne Andreassen slutter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, sier opp sin stilling, skriver Stortinget i en pressemelding.

Samtidig vedtar hun også en bot på to millioner fra Datatilsynet for grov uaktsomhet i forbindelse med dataangrepet på Stortinget i 2020.

Andreassen har bedt om å bli fritatt arbeidsplikt i oppsigelsesperioden. Det vil si at hun ønsker å gå av på dagen.

Bakgrunnen er at Datatilsynet har konkludert med at Stortinget var grovt uaktsomme i forbindelse med dataangrepet i 2020, da personopplysninger fra 13 personer kom på avveie.

- Ønsker å ta ansvar

PST konkluderte med at det trolig var Russland som sto bak angrepet.

- Jeg har kommet til at jeg ønsker å ta ansvar ved å si opp min stilling. Angrepet avdekket at det ikke var tilstrekkelig IT-sikkerhet på Stortinget i 2020. Det er gjennomført store forbedringer i IT-sikkerheten på Stortinget siden den gangen. Likevel har jeg kommet til at Stortinget som institusjon er best tjent med å få en ny direktør, som kan videreføre forbedringsarbeidet på bred front, uten et så alvorlig vedtak heftende ved seg, skriver Andreassen i pressemeldinga.

Videre skriver hun at hun er stolt av jobben de har gjort siden hun startet i jobben for fire år siden.

- Men det har som kjent vært mange krevende saker underveis. Juks med reiseregninger, flere IT-angrep og det siste året en vedvarende negativ medieoppmerksomhet rettet mot representantenes ordninger og administrasjonens forvaltning av disse. Jeg har hele tiden ene og alene jobbet for Stortingets beste, skriver Andreassen, og fortsetter:

- Jeg er sikker på at Stortinget vil komme styrket ut av de ulike prosessene som nå pågår. Det har vært helt nødvendig å sette i gang en helhetlig gjennomgang av representantenes ordninger for å sikre at de har høy legitimitet. Administrasjonen er på sin side i full gang med å gjennomføre forbedringer i sin forvaltning og kontroll.

Ble informert i dag

Stortingspresident Masud Gharahkhani sier til Dagbladet at han ble informert av Andreassen personlig.

- Marianne Andreassen informerte meg om sin beslutning om å si opp som direktør for Stortingets administrasjon for kort tid siden, sier han til Dagbladet.

- POLITIKERE ER UTSATT: Stortingspresident Tone Trøen (H) ser svært alvorlig på at regjeringen mener Russland står bak dataangrepet mot Stortinget. Video fra oktober 2020. Video: Gilbrant og Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Det har blitt gjennomført et møte i presidentskapet i dag og Gharakhani opplyser at «presidentskapet tar direktørens beslutning til etterretning.»

- Hun har bedt om å bli løst fra sin arbeidsplikt i oppsigelsesperioden. Dette har presidentskapet innvilget i dag, sier han.

Presidentskapet har videre bedt assisterende direktør Kyrre Grimstad om å bli fungerende som direktør til ny direktør er formelt ansatt.

- Stortinget er midt i en oppryddingsprosess for å styrke tilliten til Stortinget. Dette arbeidet vil holde framdriften. Det vil nå også iverksettes en prosess for å ansette ny stortingsdirektør, sier stortingspresidenten.

- Må møtes med storrengjøring

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier han tar stortingsdirektørens avgang til etterretning:

- Når det skal ansettes en ny direktør så forventer Rødt at man finner en person som går inn i ryddejobben med full kraft, sier Moxnes til Dagbladet og legger til:

VIL HA STORRENGJØRING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det blir viktig at den neste stortingsdirektøren er beredt på å «gå inn i ryddejobben med full kraft». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HA STORRENGJØRING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det blir viktig at den neste stortingsdirektøren er beredt på å «gå inn i ryddejobben med full kraft». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Avsløringene av juks og misbruk av ordningene med pendlerboliger, etterlønn og reiseregninger må møtes med en storrengjøring.

Han får støtte fra SVs fungerende leder Kirsti Bergstø:

- Jeg tar Andreassens avgjørelse og begrunnelsen til etterretning. Det er alvorlig når datatilsynet peker på grov uaktsomhet i forbindelse med dataangrepet mot Stortinget. Nå er det viktig at jobben som er starta med å rydde opp i Stortingets datasikkerhet fortsetter, sier hun.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, sier at hun har respekt for Andreassens avgjørelse.

- Men jeg synes samtidig det er synd at hun trekker seg. Mange av utfordringene hun har stått i har hun arvet av sine forgjengere, og hun har gjort en solid jobb med å igangsette opprydding, sier Arnstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer