- Går på helsa løs

Trusler fra svært utagerende ungdom er hverdag for de ansatte ved Barnevernets Ungdomssenter (BUS). Nå må de nedbemanne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tillitsvalgte ved BUS frykter for sin egen og ungdommenes sikkerhet når de økonomiske rammene for tvangsinstitusjonen strammes inn.

- Vår sikkerhet og ungdommenes rettssikkerhet er i fare. Vi er satt til å forvalte tvang på en lukket institusjon, og må være to og minst en av hvert kjønn når ungdom må strippe og kle av seg når de kommer inn på akutten. Og vi må være to i situasjoner der ungdom utagerer og vi må holde. Vi har ansvar for ungdom som mener de kan tillate seg mer fordi de er under tvang. Tilspisser situasjonen seg, holder det ikke med en bakvaktsordning, sier Turid og Kari, tillitsvalgte ved BUS.

De står ikke fram med fullt navn, fordi personalet og familiene deres har mottatt trusler fra ungdommene ved institusjonen.

Belastet ungdom

I sytten år har Barnevernets Ungdomssenter vært tvangsinstitusjonen for Oslos mest belastede ungdom: knivstikkerne, barneranerne, rusmisbrukerne og selvskaderne. De tillitsvalgte i Fagforbundet reagerer sterkt på at Barne- og familieetaten i Oslo kommune har gitt dem seks uker på å nedbemanne en stilling på hver vakt. I fjor hadde institusjonen 261 tvangsprotokoller, det vil si situasjoner der personalet har måttet gå inn og bruke makt for å roe situasjonen. Nå må de nedbemanne.

- Vi er ikke hørt i det hele tatt, utenom kroner og øre er det ingen faglig begrunnelse som ligger til grunn for nedbemanningen, sier Kari og Turid.

Uten tilbud

- Fordi vi har hatt en nedgang i bruken det siste året sammenliknet med året før, har vi fremmet et forslag om turnusendring som vil føre til nedbemanning ved BUS, sier Kirsten Hjermstad, direktør i Barne- og familieetaten i Oslo kommune.

- De ansatte frykter for sin egen og ungdommenes sikkerhet?

- For å ivareta den innfører vi en bakvaktsordning, slik at beredskapen i praksis blir den samme som i dag.

Svekket beredskap

- Høyre-byrådet vil ha kunstig pengeoverskudd i Oslo kommune, mens vi ser at mange av de såkalte «verstingene» ikke får plassering i tiltak fordi det er for dyrt. På lang sikt må samfunnet betale for dette, sier Elvis Nwosu, leder i Fagforbundet i Barne- og familieetaten.

Oslo kommune innførte i fjor stykkprisbetaling i kommunen, der bydelene fikk ansvar for utplassering av ungdom.

- Etter dette er spesialbarnevernstiltak som BUS blitt for dyre for bydelene. Den svekkede Akuttberedskapen fører til at ungdom som er farlige for seg selv og andre blir gående uten tilbud.