Går på medisin -  får sparken

Avinor må spare millioner og vil kvitte seg med flere ansatte som er «medisinsk uskikket».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/VÆRNES (Dagbladet): Oddvar Steig (58) går på blodfortynnende. Arnt Gunnar Moen (57) har angina. Nå er de uønsket.

Begge har mottatt overtallighetsbrev og vært på individuelle møter med ledelsen ved Avinor på Værnes.

-  Jeg har fått muntlig beskjed om at jeg kommer til å bli oppsagt. Jeg føler vi blir behandlet som søppel, sier Oddvar Steig (58).

I 27 år har nestvaktsjef Steig arbeidet ved Værnes flystasjon. Med så høy ansiennitet skal han normalt skånes for Avinors nedbemanning.

Haken er at han for seks år siden måtte sette inn et stent i ei tett blodåre. Formen er fin, men han må gå på blodfortynnende. Det gjør ham «medisinsk uskikket» til å være røykdykker. Det har vært helt uproblematisk, siden hans hovedoppgaver er snøbrøyting, gressklipping og vedlikehold av maskinparken.

Men nå som Avinor skal slankes kraftig - 700 ansatte må bort - blir den medisinske erklæringen brukt mot ham.

«Skinnargument»

-  Dette er et skinnargument de bruker for å bli kvitt oss. Det er utrolig kynisk. Røykdykking utgjør cirka én prosent av arbeidstida vår. Den jobben jeg har gjort i 27 år, kan jeg fortsette med som før, sier Steig til Dagbladet.

Arnt G. Moen er enig:

-  Jeg har ikke merket noe selv, men legen påstår jeg har angina. Derfor må jeg ta hjertemedisin. Og derfor ønsker de nå å bli kvitt meg, sier Moen.

Ledergruppa ved Plass- brann- og redningstjenesten på Værnes skriver i et støttebrev at Steig og Moen er to kjemperessurser, og at de uten problemer kan fortsette med sine arbeidsoppgaver.

Stillingsvern

I forrige uke konkluderte Avinor-ledelsen overraskende med at de ikke ønsker å holde på stillingsvernet av ansatte som er medisinsk uskikket.

Det bryter med en særavtale Luftfartsverket inngikk i 1994, der det står at de som er medisinsk uskikket, «skal tilbys annet meningsfylt arbeid» innen bedriften.

Nå har en rekke Avinor-ansatte med sykdommer som sukkersyke, svakt hjerte eller fargeblindhet mottatt overtallighetsbrev, forteller de tillitsvalgte.

-  Jeg syns Avinor viser en brutal bruk- og kast-mentalitet, sier Bjørn Tore Mikkelsen, leder av Lufthavnpersonellets Landsforening (LPL).

De tillitsvalgte håper nå at myndighetene griper inn.

SPARES VEKK: - Jeg føler vi blir behandlet som søppel, sier Oddvar Steig (58). Han og kollega Arnt Gunnar Moen (57) har mottatt overtallighetsbrev fra Avinor, fordi de ikke er medisinsk skikket til røykdykking. Men røykdykking driver de fint lite med.