Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går på skole hjemme

Vegard (8) er en av 400 barn som går på skole hjemme. Det er ti ganger flere enn for få år siden. Mobbing er en av årsakene til at så mange får hjemmeundervisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg meldte Vegard inn på skolen, men det føltes feil. Han var litt engstelig og utrygg på store grupper, sier Tove Fagerhøy fra Roa i Oppland. Hun er lærer for sønnen Vegard (8). Han får norskundervisning på senga, naturfag i skogen og matte på kjøkkenbordet. Snart starter lillebror Frode (6) i klassen.

Voldsom økning

Forsker Christian Beck ved Pedagogisk forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo har kartlagt hjemmeundervisningens omfang i Norge, og funnet at om lag 400 norske barn har stua som klasserom. For sju år siden fikk 40 barn hjemmeundervisning.

Den vanligste årsaken til at barn tas ut av klasserommet, er konflikter på skolen.

- De fleste begynner med hjemmeundervisning fordi det har oppstått en vanskelig situasjon på skolen. Det kan være mobbing, mistilpasning eller konflikter med lærere, sier Beck.

Undersøkelsen viser at de som tar barna ut av skolen på grunn av en konflikt, ofte velger å fortsette med å undervise barna hjemme av prinsipielle grunner, også etter at konflikten er løst. I undersøkelsen sier 87 prosent av hjemmeunderviserne at de er fornøyde med situasjonen.

Foreldre til 6-åringer er en annen stor gruppe av hjemmeundervisere. Disse foreldrene er motstandere av tidlig skolestart, og velger å lære opp barna sine selv det første året. Religion er en annen grunn til at foreldre skolerer barna sine. Men bare 30 prosent oppgir at kristent livssyn er grunnen til at de holder barna hjemme.

Bedre resultater

- I USA er andelen kristne hjemmeundervisere mye høyere enn her i landet. Pedagogiske motiver og ikke-kristne livssynsgrunner er like tydelige som de strengt religiøse, sier Beck.

I USA har det lenge vært en trend at stadig flere barn får undervisning hjemme. Mer enn en million barn får det, og undersøkelser viser at disse barna får bedre resultater på eksamener enn barn som går på skolen.

- Det er foreløpig veldig få hjemmeunderviste elever som har avlagt eksamen her i landet, så vi vet lite om hvor flinke de er her i landet, sier Beck. Ifølge undersøkelsen er det sosiale utfallet bra.

- Elever som får hjemmeundervisning, klarer seg fint i det sosiale livet. De fleste er aktive i lag og foreninger på kveldene.

Utdanningsforbundets leder, Helga Hjetland, sier utviklingen må sees på som et varsku for myndighetene.

- Dette er et symptom på at de utfordringene vi har i skoleverket, når det gjelder det faglige - særlig matte og norsk - og når det gjelder mobbing. Vi trenger en kraftinnsats fra myndighetene, men det vi ser er en reduksjon. Det er ikke tvil om at vi synes det beste for barna er å gå på skolen, både faglig og sosialt sett, sier Hjetland.

Tove Fagerhøy sier at barna hennes får sosial trening gjennom omgang med venner i nabolaget, men ser at skole og barnehage tar mye av tida til de andre barna.

- Jeg vil ikke bytte bort den harmonien og stabiliteten vi har her hjemme med en offentlig skole, sier Tove Fagerhøy.

HJEMMESKOLE: Etter 23 år som flyger ble Tove Fagerhøy lærer for barna sine. Hun har gått utdanningskurs og føler hun gjør en god jobb for Vegard (8). Snart skal lillebror Frode (6) starte også.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling