Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Går på sultelønn

Per Steinar Stamnes jobber nesten bare kveldsskift. Han er på jobb tre lørdager og to søndager i måneden. Etter seks år i bransjen tjener han 180 000 i året. Han er kokk. Nå må han finne annet arbeid - lønna strekker ikke til for å forsørge familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens direktørene som deltok på NHOs etegilde på SAS-hotellet tirsdag kveld stapper millionlønninger i lomma hvert år, går kokkene som lagde maten på sultelønn: Ja, lønna er så lav at den ikke strekker til for å forsørge en familie bosatt i Oslo.

Derfor finnes det knapt en kokk over 30 år på kjøkkenet ved hovedstadens hoteller og restauranter.
- De store hotellene i Oslo kjører minstelønnssatsene våre som maksimumslønn. Det betyr at begynnerlønna for en kokk med fire års utdannelse og fagbrev er nesten 14000 i måneden. Etter åtte år har den gått opp med 400 kroner, sier formann i Oslo kokkeforening Per Steinar Stamnes til Dagbladet.

For dem som jobber i oppvasken er lønna enda dårligere:
- Månedslønna deres er en god del lavere, sier han.

Kveldsarbeid

Ikke nok med at lønna ikke strekker til for å forsørge en familie. Arbeidstida er heller ikke direkte familievennlig: Nesten bare kveldsarbeid, og en turnus med arbeid tre lørdager og to søndager i måneden betyr farvel til det sosiale livet. Kveldstillegg på seks kroner timen og helgetillegg etter kl. 16.00 på lørdager på kr. 16,50 kan knapt kalles kompensasjon. Og når de store hotellene heller ikke utbetaler overtid, er det ikke rart at kokkene murrer:

- Vi blir maksimalt utnyttet. Den dårlige lønna og den håpløse arbeidssituasjonen gjør at mange velger å gå ut av bransjen når de har passert 30. Med dagens boligpriser i Oslo greier du ikke å forsørge en famile på 15000 i måneden, sier Stamnes.

Sa opp jobben

Selv har han nettopp sagt opp jobben ved Holmenkollen Park Hotel for å begynne i oljebransjen. Som nygift og med en liten datter å forsørge strekker ikke kokkelønna til.

- Jeg trives veldig bra her, men jeg kan ikke tenke på meg sjøl. Derfor velger jeg å begynne offshore, der lønna er mye høyere.

Kvalmende

Stamnes har ikke mye sans for formaningen på mandagens NHO-konferanse om lønnsmoderasjon. Kokkene har ingen grunn til å stramme inn livreima.
- Ut ifra jobben jeg gjør og den innsatsen jeg yter synes jeg lønna mi er utrolig lav. Når du ser hva direktører henter i form av lønn og andre goder er det helt sinnssykt. Skal kokker ha en lønn å leve av og mulighet til å fortsette i jobben, så trengs det et skikkelig lønnshopp ved vårens tariffoppgjør.

Og han synes det er direkte provoserende at direktørene rett etter å ha rettet pekefingeren mot lønnstakerne setter seg til bords for å fråtse i de dyreste og mest eksotiske retter som er å oppdrive.

- Det er en merkelig dobbeltmoral når de først går ut og sier vi som har så dårlig lønn skal vise moderasjon, og etterpå har sånne overdådige middager. Det er litt kvalmende, sier han.

SINNSSYKT: Kokker har en tarifflønn etter åtte år på 14 400 kroner måneden. - Når du ser hva direktører henter i form av lønn og andre goder synes jeg det er helt sinnssykt, sier formann i Oslo kokkeforening Per Steinar Stamnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!